Mihajlović: Protest u Rekovcu pokušaj da se preko ekološkog aktivizma uđe u politiku

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da protest protiv geoloških istraživanja litijuma u Rekovcu „nema veze ni sa kakvim stvarnim pretnjama po ljude i životnu sredinu“, nego sa željom pojedinaca da „preko ekološkog aktivizma uđu u politiku“.

Ona je u pisanoj izjavi navela i da se sva geološka istraživanja rade isključivo u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu prirode Srbije, čija saglasnost na projekat je uslov za izdavanje istražnog prava.

„Geološka istraživanja se i rade da bi se utvrdilo da li na određenom prostoru uopšte postoje ekonomski značajne količine za eventualnu ekspolataciju određene rude. Više od 95 odsto odobrenih geoloških istraživanja metaličnih mineralnih resursa se ne završi overom rezervi, a bez toga nema ni mogućnosti za otvaranje rudnika“, kazala je Mihajlović.

Prema njenim rečima, svako ima pravo da se bavi politikom, da registruje stranku ili pokret i izađe na izbore, ali da resorno ministarstvo „ne može da ćuti na dezinformacije i pokušaje širenja straha kod ljudi širom Srbije“.

U opštini Rekovac juče je održan ekološki protest protiv istražnih iskopavanja litijuma, koji su podržali aktivisti iz drugih delova Srbije.

Aktivisti su pred nekoliko stotina okupljenih poručili da je naredno okupljanje 11. septembra u Beogradu, ispred Predsedništva Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *