MILAN ILIĆ: Dugogodišnji odgajivač SRPSKIH GONIČA u Levču

Milan Ilić iz Velike Kruševice kod Rekovca već više od četrdeset godina je odgajivač srpskih goniča.

-Već više od trideset godina učestvujem na takmičenjima u eksterijeru u radu pasa – počinje svoju priču Milan i dodaje.

-Sa svojim psima bio sam osam puta državni šampion u eksterijeru. Ostvario sam sam i više pobeda i plasmana na nacionalnim takmičenjima u radu – navodio on.

Prve pobede ostvario je sa goničima u radu još 1994. godine.

-Tu strast i ljubav prema goničima nasledio sam od svog pokojnog oca – kaže Milan koji je član Kinološkog društva Rekovac od osnivanja a jedan je i od osnivača ovog društva.

Ove godine nastupio je na Eurokupu pasa goniča u radu na zeca u grčkom gradu Seru.

Sa svojim psima goničima uspeo je da od 250 pasa koji su se takmičili bude među tri najbolja koji će predstavljati Srbiju u Grčkoj. Zajedno sa Milanom Ilićem bili su još i Dragan Ivanović – Kesar sa kujom Ajša-srpski gonič i Dragan Drobnjak iz Čačka sa kujom Basnom-istarski kratkodlaki gonič.

Milanov pas je bio drugi na šampionatu Srbije u Šapcu – u radu goniča na zeca. Posle toga učestovao je na sedam nacionalnih utakmica na kojima je proveravan rad od strane stručnog štaba i selektora.

Na poslednjoj kvalifikacionoj utakmici i proveri u Medveđi kod Trstenika, podizanjem zeca i fantastičnim radom, Milan se sa svojim psom plasirao na Eurokup u Grčkoj.

Kuća puna uspomena i trofeja

Takmičenje se održalo 11. marta u Seru u 8 sati ujutru. Pas, Car Žuti, u startu je pokazao odličan rad i gonio je zeca 30 minuta. Sve ostale discipline od poslušnosti, stila rada, podizanja, gonjenja, opoziva, rada posle opoziva u trajanju od tri sata, Car Žuti je odradio je po sudijama odradio po najvišim ocenama. Međutim, pošto pravilnik nalaže da divljač mora da bude viđena od strane sudija i pomoćnika, pas je ostao bez plasmana.

-Posle svega, zadovoljan sam radom kera i organizacijom u Seru – kaže Ilić za Levačke novine koji ima jedanaest pasa (tri mužjaka i osam ženki srpskih goniča). Ova linija pasa stara je trideset godina. Milan kaže da su velika odricanja i obaveze, ali da ljubav i strast prema psima i lovu prevazilaze svaki napor.

Kreću nove izložbe i kinološka godina se zahuktava, pa se Milan nada novom plasmanu na Eurokupu koje je na programu već na jesen.

D. MIHAJLOVIĆ

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *