Porodica Mitrović iz Dragova pored meda pravi i – košnice

Miomirom Mitrović Moša (54) iz Dragova je sa svojim sinom Milošem (30) pre tri godine počeo je da izrađuje košnice. Ove godine planiraju da proizvedu 1000 košnica.

Iako su skoro dvadeset i pet godina kuhinje i spavaće sobe po meri, sada su se preorijentisali na pravljenje košnica. Posao je lakši, kažu oni, a i računica je pokazala da je i veća zarada.

Miloš već šest godina pčelari i proizvodi rojeve.

-Prve godine smo proizveli 300, lane 600, a ove godine planiramo da proizvodemo 1000 košnica – kaže on dodajući da nije ni slutio da će da prerastu u najveće proizvođače u kraju.

Milošev otac, Miomir, bio je protiv pčelarenja i pravljenja košnica. 

Otac i sin u radionici

-Sin je bio uporan i shvatio sam da je u pravu. Zarada na medu je dobra i kada je loša pčelarska godina. Cena jedne košnice bez ramova je 30 evra, a dobra stvar je što država vraća polovinu. Kad smo imali 800 kg meda, prihodi su bili oko 11.500 evra, a državne subvencije 1.500 evra – ocenjuje Miomir da je to odlično.

Opština Rekovac ima 11.000 stanovnika i oko 15.000 košnica

Njegov sin Miloš se ne kaje što je ostao na selu i osnovao svoju porodicu. Ovaj vredan mladić radi sa ocem i u stolarskoj radionici od jutra pa do pet sati popodne. Godišnje prerade blizu 80 kubika građe.

–  Mi imamo 270 pčelinjih društava, a planiramo da povećamo na 400. Moj brat Lazar je otišao u Švajcarsku, a meni je draže da budem „svoj na svome“ i da radim u domaćinstvu koje su stvorili deda i otac. Već imamo stalne kupce za košnice, rojeve i med, koji je veoma kvalitetan, jer je Levač nezagađena sredina. Zbog drugog bagrema, pčele selimo na Gledićke planine, gde ostaju do početka jeseni, pa je med još kvalitetniji – kaže Miloš priznajući da pčelarstva može da se živi lepo, ali mora da se radi i dobro planira.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *