MLADI POLJOPRIVREDNICI SRBIJE: Edukativna tribina u srednjoj školi

Dana 27.08.2021. godine, u amfiteatru Poljoprivredno-veterinarske Škole u Rekovcu, održana je edukativna tribina o perspektivama mladih poljoprivrednika na selu i opštim pitanjima iz oblasti agrara.
Jedna od tema bila je i javno zalaganje za transparentno poljoprivredno-ulaganje.

U uvodnom delu, predstavljene su aktuelne mere podsticaja na nacionalnom i lokalnom nivou, a potom i rezultati istrazivanja sprovedenog u okviru projekta. „Kako bi veći broj poljoprivrednika bio blagovremeno obavešten o javnim pozivima za podsticaje na lokalu, potrebno je uključiti lokalni radio, televiziju i web medije, kao savremene oblike informisanja“, bio je jasan stav većine mladih poljoprivrednika, koji do sad nisu bili korisnici podsticaja na lokalu.

Takođe, sistem bodovanja i rangiranja prijava i ukidanja dosadasnje prakse dodeljivanja podsticaja po principu „ko prvi podnese zahtev – do utoška raspoloživih sredstava“ istaknut je kao pozitivan primer iz 2020. godine, ali isto tako opaženo je da je ovakav model rangiranja ukinut u 2021. godini. Većina poljoprivrednika, učesnika tribine, saglasna je, da prednost prilikom ostvarivanja prava na podsticaje, trebaju imati mladi poljoprivrednici koji žive u najudaljenijim ruralnim sredinama i koji isključivo žive od poljoprivrede.

Učesnici na tribini bili su poljoprivrednici, članovi zadruga, profrsori i predstavnici veća za poljoprivredu koji su posebno izrazili zabrinutost zbog malog broja prijava poljoprivrednika za lokalne mere podsticaja. Oni su ukazali na značaju organizovanja ovakvih infotmativnih tribina i izrazili spremnost da uključe sve zainteresovane strane u kreiranje mera lokalnih podsticaja. Najčešća pitanja poljoprivrednika bila su vezana za uslove za konkurisanje i procedure podnošenja zahteva, gde su predstavnici lokalnih veća za poljoprivredu izrazili spremnost da pruže svaki vid pomoći i podrške.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *