Moramo biti u službi naroda

Novi tim na čelu sa predsednikom Đorđevićem najavljuje bolje dane za Levač
“Pokušaćemo da završimo putnu infrastrukturu do kraja godine. Uskoro počinje i obnova nekoliko Domova kulture u okolnim selima. Očekujemo zapošljavanje više od 300 radnika u novoj fabrici na mestu gde je bila Fabrika kablova. Samo tako možemo zadržati ljude u Levču” rekao je predsednik opštine Rekovac.

U opštini Rekovac završavaju se svi radovi koji su započeti, ali i koji su obećani meštanima, rekao je predsednik ove opštine Aleksandar Đorđević. Kako kaže, u toku ove godine urađeno je dosta toga, mnogi projekti su sprovedeni u delo, tako da je ovo je prema njegovim rečima bila jedna od uspešnijih godina za opštinu Rekovac. Finansije su stabilizovane, dugovanja su smanjena, a opština se dovodi u položaj koji su i zamislili, rekao je on. O putnoj infrastrukturi, renoviranju i zapošljavanju predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević govorio je za „Novi put“.

Veliki broj ulica u samoj opštini, ali i u okolnim selima asfaltiran je kako prošle, tako i tokom ove godine. Iz opštine poručuju da se tu neće zaustaviti i da će završiti sve ono što je obećano:

-Prošle godine smo završili jedan veliki projekat koji se tiče asfaltiranja u Županjevcu i Nadrlju. Uveliko su radovi na asfaltiranju jedne velike deonice u selu Ratković u dužini od 1500 metara. Do sada selo Ratković nije imao ni metar asfalta, da bi ove godine zahvaljujući javnom preduzeću „Putevi Srbije“ pripremni radovi su u toku i ovih dana počeće asfaltiranje etape od 1500 metara. Posle toga uslediće radovi na rekonstrukciji puta kroz šume na samom ulazu u Rekovac gde će se ispraviti dosta deonica. Obezbediće se i donji deo puta nekim stvarima koje će biti karakteristične za put –rekao je Đorđević i dodao da radovi na putnoj infrastrukturi mnogo znače meštanima Ratkovića:

-Ako uzmete za slučaj da su imali rupe, bare i blato, a da će se sada tu nalaziti asfalt do samog ulaza u dvorište, onda to mnogo znači. Živimo u 21. veku, kada je asfalt mnogim ljudima normalna stvar. Nažalost, to kod nas nije bio slučaj. Dosta smo ulagali u putnu infrastrukturu i ulagaćemo i dalje. Bitno je da ljudi imaju dobre uslove za život, jer samo tako možemo da zadržimo naše ljude u Levču –istakao je predsednik opštine.

Pre nekoliko dana počeli su i radovi u selu Kavadar, a predsednik je izrazio nadu da će do kraja godine završiti sve radove koji se tiču putne infrastrukture kako u centru opštine Rekovac, tako i u selima.

Renoviran je i eksterijer i enterijer kuhinjskog bloka

Posle nekoliko meseci rada, završena je kompletna rekonstrukcija kuhinjskog bloka koji koriste deca Osnovne škole „Svetozar Marković“ i obližnjeg vrtića. Od Ministarstva za populacionu politiku i demografiju Republike Srbije su za ovu namenu dobili četiri miliona dinara, a sama opština učestvovala je sa milion dinara. Posle rekonstrukcije enterijera i eksterijera, deca koja tamo borave imaju razloga da budu zadovoljna, istakao je predsednik:

-Reakcija dece je veoma lepa. Sada su prezadovoljni. Sami smo finansirali stolove, stolice i novu kuhinju. Dobili smo i nove mokre čvorove. Zaista, sada deca imaju sve preduslove da uživaju, jedu, da se druže tako da je njihova reakcija pozitivna. Težićemo ka tome da deca imaju što više razloga za pozitivne reakcije –rekao je Đorđević.

On je takođe istakao da su, posle velikih problema oko priznavanja projekta, napokon počeli radovi na rekonstrukciji opštinskog Doma kulure. Rok za završetak radova je 31. decembar, te se on nada da će sve do tada biti gotovo. Takođe, Dom kulture će na proleće dobiti i bioskop, što će prema njegovim rečima dosta značiti mladima koji žive u Rekovcu. Ono što se takođe planira za naredni period jeste renoviranje već postojećih Domova kulture u okolnim selima:

-Nekada je Levač bio prepun seoskih Domova kulture. Međutim, broj stanovnika se u međuvremenu smanjio, ali bez obzira na sve mi smo odlučili da radimo projekte rekonstrukcije. Krenućemo sa radovima u Dragovu, Opariću, Tečiću i selu Ursule. To su sela koja imaju dobrodržeće Domove i potrebna su određena sredstva da bi se izvršila blaga rekonstrukcija. Nadam se da ćemo već u sledećoj godini imati tri-četiri nova rekonstruisana Doma –izjavio je Đorđević.

Uskoro nova radna mesta za više od 300 ljudi

Đorđević je više puta istakao da otvaranjem novih radnih mesta najbolje može da se spreči odlazak stanovništa iz levačkog kraja. Kako je u planu otvaranje par fabrika i velikog broja radnih mesta u njima, on se nada da će se na ovaj način još više poboljšati životni standard u njihovoj opštini:

-Fabrika za preradu plastike „Adeko“ zaposliće dvadesetak radnika. Konkurs je u toku, biraju se radnici koji će raditi. Ono što je bitno kreće se i  sa radovima na mestu gde je bila nekadašnja Fabrika kablova. Očekuje se zapošljenje 300 radnika što će za našu opštinu puno značiti. Ne znamo još uvek šta će se proizvoditi na tom mestu, ali zaista ne pravimo problem oko toga. Cilj nam je da se radnici zaposle. To bi bio preporod za LevačOpština bi imala siguran i čvrst budžet, a tome svakako težimoOtvaranje fabrika je jako lepa stvar i samo tako možemo zadržati omladinu u Levču i vratiti ovaj kraj na put stare slave –rekao je Đorđević.

Najavljena je i proizvodnja led rasvete. Međutim, došlo je do zastoja zbog stečajnog postupka fabrike koja je tu postojala. Kada se to bude sredilo, firma će zaposliti 40 radnika koji će se baviti ovom proizvodnjom, što će prema rečima predsednika opštine biti dobar pokretač razvoja njihove opštine.

Dušan Miletić/Novi put

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *