Most na reci Dulenki u Rekovcu ruiniran!

12442852_10208684705895519_52100879_n-678x381
Most bušan sa svih strana, a trebalo bi da bude ukras Rekovca.

Betonska ograda na mostu preko reke Dulenke spremna je da se sruši. Poslednji rad na mostu je bilo krečenje ograde.

_2_jpg_converted
Neko bi mogao da strada?

Da se ja pitam, ja bih proterao autobus ovuda – konstatovao je Danilo Bata Stojković u filmu ,,Ko to tamo peva“ i upao u reku! Slična scena može se naslutiti i na rekovačkom mostu. Jedini most na reci Dulenki je u očajnom stanju. Njegova kamena ograda je ruinirana do te mere da joj preti rušenje. Noseći stubovi odavno su trebali da se zamene ili ojačaju ali toga ipak nije bilo godinama. Betonska armatura na stubovima nije ojačana tako da kamene ploče padaju sa zidina mosta. Za poslednje četiri godine jedina rekonstrukcija mosta bila je farbanje!
Most preko reke Dulenke je od ogromnog značaja ne samo za Rekovac već i za okolna sela. 

SNS iz Rekovca u saopštenju kaže da lokalna vlast u Rekovcu, po običaju, ne obraća pažnju na ruiniranost mosta, jer je zaokupljena ,,važnijim poslovima“.

Meštane u Rekovcu ne dotiče previše alarmantna situacija sa mostom, jer brinu kako da prehrane porodicu i gde će ako sutra ostanu bez posla. Međutim, svi su se složili da je neophodno da se most rekonstruiše i popravi.

Poslednjih godina beležimo loša iskustva mnogih Rekovčana.

R.S. (74) je čuvao koze u dolini reke Dulenke. Jednog dana je imao nezgodu i umalo nije stradao kada se kamena ploča sa stuba otkinula i pala pored njega.

Ukoliko se most u najskorijem mogućem periodu ne rekonstruiše postoji mogućnost da se betonska ograda obruši u reku Dulenku. Da li će se most preko Dulenke sanirati – ostaće nepoznanica (!?) Do čekanja radnika i izvođača radova, srećno Vam bilo prelaženje preko mosta!

Postoje tri mosta na Dulenki!
U slivu reke Dulenke postoje tri mosta. Onaj najveći o kojem je bilo reči u najgorem je stanju dok ostala dva predstavljaju alternativna rešenja za zaseoke u Rekovcu. Meštani Rekovca koriste sva tri jer povezuju dva dela varošice. 1999. nabujala matica odnela je most kod autobuske stanice a meštani su dobrovljnim prilogom za mesec dana sagradili nov most. Most je zadesila ista sudbina i tokom poplava 2014. godine, a na njegovu izgradnju se čekalo skoro dve godine.

(Ne)bezbedan za vozila i ljude!
Osim što svakog dana prođu hiljade vozila, preko mosta prelaze i ljudi. Đaci pešaci koriste i levu i desnu stranu mosta rizikujući pritom da se povrede kod betonske ograde koja se runi. Amortizeri na vozilima stradaju dnevno, dok za sada nije zabeležena ni jedna povreda kod ljudi.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *