Nedimović otvorio 49. Levački sabor, kiša prekinula program

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, otvorio je sinoć, svečano, u porti srednjovekovnog manastira Kalenić, kod Rekovca 49. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“.

Nedimovic

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, otvorio je sinoć, svečano, u porti srednjovekovnog manastira Kalenić, kod Rekovca 49. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“.

Jaka kiša praćena grmljevinom, posle kratkog govora Nedimovića, pozdrava gostima i učesnicima predsednika opštine Rekovac Aleksandra Đorđevića i izvođenja „saborske himne“ Prođoh Levač, prođoh Šumadiju, al, ne nađoh za sebe devojku… prekinula je program.

„Nemam reči da iskažem o ovoj lepoti kakav je manastir Kalenić iako potičem iz sela sa puno manastira, ali ovo je nešto posebno“, rekao je Nedimović.

Dodao je da je dobro što počinje kiša zbog roda poljoprivrednih proizvoda. Istakao je da se nada da će im i cena biti dobra.

„Što se tiče Sabora, on je posvećen stogodišnjici velikog rata, Srbija je dala mnogo u tom ratu, o tome se nije mnogo znalo, došlo je vreme da se zna, za žrtvu koju je srpski narod dao za civilizaciju“, rekao je Nedimović.

 

On je ocenio da bez negovanja tradicije, nema opstanka bilo kog naroda: „Televizija nije srpska tradicija, ovo je srpska tradicija i proglašavam Sabor otvorenim“.

Pozdravljajući goste, Aleksandar Đorđević je ocenio da „duga tradicija Sabora, bez prestanka znači da on vredi, da ima sadržaja koji su vredni poštovanja i pomena“.

„Naš Sabor prestavlja riznicu očuvanja narodne tradicije igre i pesme“, rekao je Đorđević i istakao da „svaka zemlja i svaki narod postoji na pravi nači samo ako neguje, svoju tradiciju i izvorne vrednosti na pravi način“.

„Sve smo ovo nasledili od predaka i iz poštovanja prema njima, ali i obaveze prema naslednicima, moramo da uložimo napore da očuvamo vrdednosti kulture, tradicije i običaja“, rekao je Đorđević.

Uz Nedimovića, otvaranju je prisustovao vladika šumadijski Jovan, predstavnici diplomatskog kora, gradonačelnik prijateljske opštine Brod (BiH), državni sekretari, odbornici Skupštine opštine Rekovac, prestavnici opština Pomoravskog okruga…

Sabor je nastavljen jutros u osam sati, liturgijom u manastirskoj crkvi.

Zbog lošeg vrema, svi sadržaji predviđeni za danas u manstirskoj porti i na letnjoj pozornici kraj Klenicke reke, gde je trebalo da nastupi i oko 20 kulturno umetničkih društava iz Šumadije i Pomoravlja, Srbije i inostranstva, preseljeni su u Rekovac, izjavio je Tanjugu Đorđević.

Za danas je predviđena izložba i degustacija starih jela, domaće radinosti i starih zanata, takmičenje zdravičara, izbor najlepše devojke Sabora, devojke sa najdužim pletenicama, muškarca sa najdužim brkovima, najlepše očuvane narodne nošnje, ženske i muške iz Šumadije…

Izvor: TANJUG

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *