NOVOGODIŠNJI INTERVJU: LJUBIŠA STEVANOVIĆ, direktor Poljoprivredno-veterinarske škole

U velikom novogodišnjem intervjuu, direktor srednje Poljoprivredno-veterinarske škole iz Rekovca prof. Ljubiša Stevanović priča o dosadašnjim rezultatima, poseti ministra Ružića, adaptaciji škole, aktivnostima na školskoj ekonomiji, kao i uređenju doma učenika. Pun entuzijazma za rad, direktor Stevanović najavljuje nove aktivnosti školskih aktiva, ali i planove i realizaciju investicija u 2022. godini. Kaže da je cilj da se u novoj školskoj godini upiše oko osamdesetak učenika kako bi se popunila sva odeljenja u školi.

Nedavno su čenici iz neformalne grupe „Mladi voćari“ realizovali  projekat „Šta nam teško“. O čemu se tu radi?

Radi se o četrdesetak sadnica autohtonih sorti koje smo dobili, a  naši učenici su zajedno sa profesorima zasadili voće na imanju naše škole. To će od sada biti voćnjak učenika prvog razreda poljoprivrednog smera. Nama je cilj da naša škola bude matična baza, jer će sutradan i drugi moći od nas da uzimaju sadnice i da kaleme jabuke i kruške u svojim voćnjacima.

U toku je internacionalna saradnja učenika sa vršnjacima iz inostranstva. Projekat nosi naziv „Obrazovni krug“.

Uz pomoć Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, krosa RTS-a i atletskog saveza Srbije, mi smo ušli u realizaciju projekta „Obrazovni krug“. Naša deca su učestvovala u razmeni iskustava sa decom naših radnika u Francuskoj. Tokom radnih časova, učenici su međusobno razgovarali, oni su našoj deci odgovarali na srpskom a naša njima na francuskom jeziku. Ovo je veoma važno, jer deca razmenjuju iskustva o načinu učenja, kulturi i jeziku. Saradnja će se nastaviti i u budućnosti. Mi imamo poziv, da naša deca odu u Pariz i vide kako njihovi vršnjaci uče i žive. Nakon toga, organizovala bi se i njihova poseta Rekovcu, gde bismo mi bili domaćini. Imamo i obećanje da će uskoro našu školu posetiti i Arno Gujon, direktor uprave za saradnju sa dijasporom.

Učenička zadruga „Plodovi Levča“ dobila je sušaru za voće, povrće i lekovito bilje.

Zahvaljujući Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministru Ružiću, mi smo uspeli da preko formirane zadruge obezbedimo sredstva i realizujemo projekat nabavke sušare. Osnivači naše zadruge su učenici koji su zadrugari. Direktor zadruge prof. Sima Simić je pisao projekte su prošli i to za autohtone sorte jabuka i sušara kapaciteta 1oo kg,  a vrednost tog projekta je 360.000 dinara. Mi smo već kupili sušaru i trenutno radimo na objektu gde će sušara biti montirana. Naredne kalendarske godine, konkurs je već u februaru, mi ćemo da konkurišemo za dve hladnjače, gde ćemo naše proizvode da skladištimo.

Učenici srednje škole bili su aktivni učesnici na ornitološkom sajmu u Jagodini.

Profesor veterinarske grupe, dr Nenad Anić, godinama vodi učenike po raznim sajmovima gde učenici usvajaju nova znanja i spajaju teoriju sa praksom. Učenici na tim sajmovima upoznaju svoje buduće kolege, razmenjuju iskustva i to je veoma bitno u njihovom obrazovnom putu kroz veterinarsku školu.

U centru Rekovca učenici srednje škole su imali štand na kojem su učenici kuvarskog smera predstavali svoje proizvode svojih ruku delo i koji su bili degastacionog i prodajnog karaktera.

Mi moramo da promovišemo našu školu, a naši kuvari na najbolji mogući način svoja umeća prezentuju Levčanima putem svojih proizovda na štandovima. Štand je bio posećen, učenici su prikupili oko određena sredstva koja će biće uložena u njihov dalji profesionalni razvoj. Naša ideja je da već sledeće godine otvorimo školski restoran. Naši učenici će biti kuvari, a svi Levčani će moći da ručaju stara jela kao što su kupus, pasulj, sarmu i druga tradicionalna jela. Mi ćemo da otvorimo i kabinet kuvarstva i pekarstva, a projekat je u pripremi. Planiramo da od naredne školske godine uvedemo i novi smer uz kuvara, a to je smer pekar.

Mlada pesnikinja iz Rekovca Jovana Mladenović nedavno je predstavila zbirke svojih pesama učenicima u srednjoj školi. Kako je to izgledalo?

Bilo je fenomenalno, naša Levčanka Jovana predstavila je svoja najbolja dela, a naši učenici su imali šta da vide i čuju. Zbirke pesama i priče su Jovanina životna iskustva i to je važno da se deca u tom uzrastu upoznaju sa takvom vrstom književnih dela.

Dosta se radilo na uređenju škole i dvorišta, zamenjena je stolarija, a i uređen je parter doma učenika.

Ministarstvo prosvete je uložilo 1.830.000 dinara, gde je kompletno sređena stolarija u celoj školi. Za uređenje partera kod doma učenika uloženo je 3.570.000 dinara i to je završeno do nove godine. Imamo obećanje od resornog ministarstva da ćemo dobiti 3.700.000 za promenu prozora i vrata na B bloku. Plan je da se dobije i oprema za dva informatička kabineta sa pametnom tablom u vrednosti 2.150.000, a za ta sredstva ćemo konkurisati kod ministarstva pravde. Sa uvođenjem nova smera pekar, planiramo i da opremimo i kabinet za pekarstvo. Sve ovo planiramo da realizujemo do aprila meseca.

-Imamo i još jedan projekat koji smo već dobili od Evropske unije u vrednosti od 30-50.000 evra a to je „centar za obrazovanje“. U ovom projektu treba da učestvuju četiri škole, među kojima je i Poljoprivredno-veterinarska škola Rekovac. Mi ćemo da uputimo naših trideset učenika, da li će to da bude Austrija, Nemačka, Mađarska… gde će naša deca da budu 21 dan gosti a njihovi učenici će u istom periodu da budu kod nas, da vide kako se obavlja poljoprivredna proizovdnja u Levču.

-Velika su ulaganja u 2021. godini bila i na našoj školskoj ekonomiji. Dosta smo uložili i iz sopstvenih sredstava. Kupljeni su novi boksevi za svinje i nabavili su jedanaest nazimica i jednog nerasta. Renovarili su kompletno objekat na školskoj ekonomiji na čemu mogu da nam pozavide i profesionalne farme. Dobili smo i podršku od opštine gde je u planu da se renovira prilaz školi, a sve je planirano da se završi do 24.maja kada je naša slava kada će škola zablistati u jednom novom ruhu.

Kakvi su utisci ministra Branka Ružića nakon posete školi?

Ministar Ružić bio je oduševljen našom školom i najavio novu posetu u 2022. godini. Poseta će se realizovati nakon Božića ili posle Sv. Save, da bi video šta smo uradili i zbog naših rezultata nas on i podržava. Imamo njegovu podršku u otvaranju novih smerova. Ministar je i veliki promoter naše škole širom Srbije, gde o Poljoprivredno-veterinarskoj školi govori sve najbolje, kao školi koja u jednom malom mestu uspeva da svojim rezultatima i postignućima parira i mnogo većim obrazovnim centrima u Srbiji. Nama je cilj i da ove školske godine upišemo oko osamdeset učenika.

Škola je u prazničnoj atmosferi!

Ja se oduševim kad mladi ljudi, naši učenici i radnici, imaju inovativne ideje. Uvek podržavam sve ideje mladih ljudi, kako bi u školi uvek uveli novitete. Sada su imali ideju da kupimo jelku i novogodišnju rasvetu kako bi škola zablistata u prazničnom ruhu. Tako smo uradili i na ekonomiji, ali i u domu učenika. Učenici se osećaju kao da su kod svojih kuća.

Nadamo se da će ove dobre i pozitivne priče privući i učenike sa teritorije rekovačke opštine da budu novi đaci srednje škole.

-Samo 48 učenika na teritoriji Levča u toku 2022. godine završavaju osmi razred. Želja nam je da bar polovina njih da bar 25 učenika ostanu ovde. Učenici će imati dobre uslove za učenje i rad, kvalitetne profesore i da se sutradan ne postide kad kažu gde su završili srednju školu.

-Mi smo kao škola članovi aktiva poljoprivredno-veterinarskih škola i ekonomsko-trgovinskih škola. Usvajamo znanja i iskustva sa tih sastanaka ali i mi predlažemo novitete u nastavi. Jedan od noviteta je jednosmenski rad koje su uvele samo deset škola u Srbiji, među kojima je i naša. Drugo, svaki učenik koji radi po IOP-u 2 ima svog ličnog asistenta. Naša škola je prepoznata po novim standardima kojih nema u drugim školama na teritoriji naše zemlje.

Jedan komentar na “NOVOGODIŠNJI INTERVJU: LJUBIŠA STEVANOVIĆ, direktor Poljoprivredno-veterinarske škole

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *