Odlazak Miladina Milosavljevića Dine

Vest o smrti najpozatnijeg učitelja u selu Prevešt, ceo Levač dočekao je pomalo iznenađeno. Miladin Milosavljević zvani Dina, sakupljač prvih brojeva novina i retkih i dragocenih knjiga, preminuo je 16. avgusta 2019. godine, u osamdesetoj godini života. Njegov odlazak je bio tih, gotovo nečujan, skrovit, bez pompe, i neočekivan, jer je pre samo dve nedelje izlagao knjige i novine na jubilarnom 50. Saboru „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ u Kaleniću.

Dina se još pre 30 godina zarazio „virusom” kolekcionarstva i počeo da skuplja retka izdanja knjiga.

Kada žitelje levačkog sela Prevešt pitate po čemu je njihov kraj poseban, spomenuće vam manastir Kalenić i Miladina Milosavljevića. O čuvenom manastiru pisano je mnogo i često, a penzionisani učitelj je levačko „skriveno blago”.

Dina, kako ga od milošte zovu zemljaci, pripada onoj retkoj vrsti ljudi i po obrazovanju i po interesovanjima. Ceo radni vek proveo je za katedrom i generacije učenika su ga proglašavale za omiljenog učitelja. Voleli su ga i njihovi roditelji. Ljubav koju je dobijao od đaka koristio je da ih što bolje upozna sa knjigom, a simpatije roditelja –da ih angažuje u obnavljanju škole.

Od katedre i učenika odvojila ga je zaslužena penzija. Ali, učitelj se ne odvaja od knjige čak ni kad školsku tablu zameni šahovskom. Dina se još pre 30 godina zarazio „virusom” kolekcionarstva i počeo da skuplja retka izdanja knjiga. U penziji, hobi je postao posao.

– Posedujem oko hiljadu naslova. Reč je o prvim izdanjima, izdanjima za bibliofile i retkim knjigama od koje su neke bile zabranjivane i uništavane. U svojoj biblioteci imam sva prva izdanja Ive Andrića. Tu su i dela Miloša Crnjanskog, Njegoša, Branislava Nušića, zbirka minijaturnih knjiga… Ali, moja kolekcija nije velika – govorio je u svom poslednjem intervjuu u Politici Dina.

Milosavljevićeva kolekcionarska taktika je da kupuje najređe knjige. Koliko ih je i gde se nalaze, pobrojano je u srpskoj kolekcionarskoj „svetoj knjizi”– katalogu Janka Hrkalovića. Potom se obraća Srpskom bibliofilskom društvu i daje im zadatak za čim da tragaju. Nisu antikvarnice jedineriznice egzotičnih primeraka knjiga. Miladin je takve dragocenosti kupovao i na pijacama, a ponešto i na internetu.

EKIPA LEVAČKIH NOVINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *