Održan 51. sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“

Porta i okolina manastira Kalenić, podno Gledićkih planina četiri dana orile su se od pesme i igre, vijorile su se narodne nošnje, pocupkivali su opanci, zveckali dukati na prsima mladih devojaka, a međ živopisnim šarenilom boja, mirisa i ukusa gastronomskih specijaliteta i pečenja ispod šatri, starine su odmeravale svoje brkove, a devojke pletenice.

Organizatori tradicionalnog Sabora narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, čiji su pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Rekovac, a moto „Dobar temelj sreću znači“, trudili su se da na najlepši način dočaraju srpsku tradiciju i duhovnost.

Značaj Sabora narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, kulturno-turističke manifestacije, etnografskog sadržaja, odlikuje se, pre svega, u očuvanju autentičnosti običaja, kulturnog nasleđa, tradicije i istorije, a na taj način se čuva i sećanje na naše pretke – ocenila je ministarka privrede u Vladi Repubike Srbije Anđelka Atanasković, prilikom otvaranja Sabora.

Kako je iz ovih krajeva, imala je, kaže, priliku da prati razvoj ove tradicionalne manifestacije. Izuzetno je pohvalno to što iz godine u godinu nastupa sve veći broj kulturno-umetničkih društava, izvornih folklornih grupa i ansambala, različitih izvođača iz cele Srbije.

– Moramo da čuvamo ono što nam je ostavljeno u nasleđe – naš narod i našu državu. U ovim izazovnim vremenima još je važnije nego ranije da čuvamo jedni druge. Sa iskrenim uverenjem da ćemo se, u sreći i zdravlju još dugo okupljati na ovom svetom mestu, koje se ubraja u jedno od najznačajnijih spomenika srpske kulture, čestitam svima koji su doprineli da ovaj Sabor traje dugo i da se razvija – dodala je ministarka Atanasković.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević rekao je da „kad nešto postoji 51 godinu, znači da vredi i da se neko bori da od zaborava otrgne naše običaje, kulturu i i sve što je srpsko“.

Otvaranju Sabora prisustvovali su ambasador Palestine u Beogradu Muhamed Nabhan, konzul palestinske ambasade u Beogradu Talal Elzik, vladika šumadijski Jovan, predstavnici opština iz Srbije i druge zvanice.

Dok se poslednjeg dana saborovanja vilo kolo i orila pesma kulturno-umetničkih društava, za najlepšu saboricu izabrana je Nevena Vasiljević (17), a najduže brkove od 131 santimetra ima Zoran Lazarević (72) iz Niša. Najdužu pletenicu (150 santimetara) ima Milena Lukić; u kategoriji od 7 do 15 godina, pobedile su Aleksandra Ilić i Anđela Nikolić, čije su pletenice duge po 107 santimetara, dok su među najmlađima Nikolija Jovanović i Nikolija Pavlović podelile prvo mesto sa kikama od po 73 santimetra. Najlepšu mušku narodnu nošnju nosio je Milan Jovanović, a žensku Nera Kovačević.

Povelja „Brativoje Marković“ dodeljena je Domu zdravlja u Rekovcu i Milutinu Stojkoviću, penzionisanom nastavniku srpskog jezika iz Kaludre, a zdravice su kazivali Predrag Blagojević Liker i Ljubodrag Ognjanović.

Jelovnici zaboravljene kuhinje Levča

Portom srednjovekovnog manastira širili su se mirisi zaboravljenih starih jela, pita i kolača, koja su degustirali posetioci. Predsednica Udruženja žena „Slatki zalogaj“ Dragica Marković i članice, kao i predsednica Udruženja „Zlatne ruke Levač“ Slađana Vlašković sa svojim članicama ponosile su se raznim pitama, bobovim pihtijama, sarmom, prebrancem, a članice Udruženja „Levčanke“ iz Velike Kruševice, pitama, hlebovima, pogačama, projicama, domaćim kačkavaljem, sarmicom od rena…

– Volonteri Kancelarije za mlade i devojke ženskog fudbalskog kluba pripremaju stara jela, poput gibanica, salčića, čupavaca i voćnih kolača, ali pripremaju i savremenija, poput rafaela – kazala je direktorka Kancelarija za mlade Marija Milojević.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *