Održana javna rasprava o uticaju reciklažnog centra na životnu sredinu

Danas je u Rekovcu u prostorijama skupštine opštine održana javna rasprava studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta „Pogon za reciklažu PET ambalaže“ firme A.K.O International iz Belušića.
Reciklažni centar nalaziće na prostoru nekadašnje firme Blagotin

Sastanku su učestvovali članovi tima koji su izradili studiju iz firme Ecologica URBO Kragujevac, Zvezdana Novaković i Sanja Andrejić. Javnoj raspravi uključili su se i radna tela Opštine Rekovac tj. tehnička komisija, predsednik MZ Brajnovac, predsednik A.K.O International iz Belušića, profesor PMF-a iz Kragujevca Zoran Matović i zainteresovana javnost.

Ispred firme Ecologica URBO obratila se Sanja Andrejić koja je prisutnima predočila ciljeve i značaj studije. Izmedju ostalog istaknute su mere prevencije i otklanjanje štetnosti na životnu sredinu.U neposrednoj blizini fabrike nalazi se Županjevačka reka, kao i kompleks Vinarije Vineks, te je izrada studije od velikog značaja zbog procene uticaja štetnih materijala za životnu sredinu.

 Projekat predviđa da se u nekadašnjoj firmi Blagotin počne sa proizvodnjom pet flekica ili granula što će biti krajnji proizvod. U samom procesu proizvodnje vršiće se dopremanje, razvrstavnje i mlevenje materijala. Proizvodnja će uključivati i pranje plastičnog materijala odredjenim deterdžentima.

Direktor A.K.O International iz Belušića, Miroslav Premović, kazao je da otpadne vode neće izlaziti iz pogona i da je u pitanju savremni proces proizvodnje, ni nalik na onu koja je bila dok je radio Blagotin. Sistem je zatvorenog tipa i kontakt radnika sa hemikalijama je minimalizovan.

Profesor Matović sa Prirodno-matematičkog fakulteta, član tehničke komisije

Član tehničke komisije, profesor PMF-a iz Kragujevca, Zoran Matović, apeluje da se još jednom, pre nego što se otpočne sa proizvodnjom, provere tankovi i očiste cisterne sa mogućim zaostalim hemikalijama tj. istorijskim otpadom. On je rekao da je Blagotin radio sa mnogo opasnijim hemikalijama i da proizvodnja ne bi trebalo da ima nikakav negativan uticaj na životu sredinu.

Kata Stojković, ekološki inspektor Opštine Rekovac, naglasila je će  pre dobijanja dozvole za početak rada fabrike, biti naloženo da pogone obidje lokalna i republička inspekcija i naložiće da se rezervori i burići sa opasnim otpadom očiste kako ne bi postojala nikakva mogućnost da opasne čestice zaraze radnike i ugroze životnu sredinu.

Preduzeće A.K.O International trebalo bi da kompeltira dokumentaciju sa dozvolama u narednih mesec i po dana, a firma koja je radila studiju Ecological iz Kragujevca  očekuje izveštaj tehničke komisije kako bi se studija dopunila.

EKIPA LEVAČKIH NOVINA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *