Održana JUBILARNA 10. LIKOVNA KOLONIJA u Rekovcu

U organizaciji Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika, organizovana je 10. po redu likovna kolonija. Ova jubilarna kolonija ugostila brojne eminentne likovne umetnike iz Srbije, a sve je održano u lepom i prijatnom ambijentu doma učenika u Rekovcu.

Učešće na koloniji je dvadesetak likovnih umetnika iz Beograda, Nove Pazove, Foče, Užica, Despotovca, Kragujevca, Oparića i Rekovca. Najmlađi učesnik na koloniji bila je Marija Bogosavljević, unuka slikara naive iz Levča Miloša Lazića.

Po rečima direktora srednje škole, prof. Ljubiše Stevanovića, nastavak tradicije održavanja likovnih kolonija u Rekovcu, vrlo je važan za samu promociju i afirmaciju kako škole, tako i samog Levča. Direktor se zahvalio umetnicima na učešću i pozvao ih i da u idućim godinama budu prisutni u što većem broju. Za sve umetnike, ali i prijatelje umetnosti, organizovan je i svečana večera u internatu škole.

Umetnik, Zdravko Vučinić, istakao je da je trudom agilnog organizatora, Ljubiše Stevanovića, susret protekao u pozitivnoj, stvaralački nadahnutoj atmosferi, koji je iznedrio zamašan broj vrednih dela.

-Retkom krugu sastajanja što se oslanjaju na prestižne tokove domaće tradicije, treba pripisati sazive u Rekovcu, koji se održavaju deseti put. Ove godine su okupljeni renomirani stvaraoci, pripadnice šireg generacijskog kruga. U njoj su se našli mladi stvaraoci, što tek stupaju u likovni život, preko srednje, koja nalazi ili je našla mesto na umetničkoj sceni, do starijih generacija, utemeljenih u tokovima novijeg slikarstva – naveo je Vučinić.

Tomislav Toma Savić, umetnik i selktor učesnika likovne kolonije zahvalio je kolektivu škole na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji.

Svi radovi učesnika ovogodišnje kolonije biće izloženi za širu javnost u prostorijama srednje škole u Rekovcu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *