Održana promocija knjiga Vlade Arsića

U Narodnoj biblioteci „Dr Milovan Spasić“ predstavljene su knjige „Neviđena Srbija“ i „Priče uz ognjište“ Vlade Arsića. Veliki putnik, pisac i poznavalac naših krajeva, Vlada Arsić prikupio je nesvakidašnje istorijske i savremene priče iz cele Srbije i predstavio nam ih u 90 priča.

Vlada Arsić nam donosi zbirku priča sa ognjišta.

U drugoj knjizi, “Priče uz ognjište”, preneo je trinaest priča i sudbina, ispričanih narodskim jezikom, onako kako se oduvek pričalo uz ognjišta, u vodenicama i na prelima. Oduvek je naš narod bio sklon i vešt pričanju….Govorilo se uvek.I svuda.Kada je trebalo i kada nije. Kada je priča pripovedača mogla koštati glave. Ali, takvi smo mi… Prigovorili bi ma šta da bude. Iz prkosa, iz inata… A oduvek se najviše govorilo uz ognjište. Ognjište je nekada bilo sve… Mesto okupljanja, rađanja. Umiranja, utočište, mesto molitve i odluke. Tu je sve počinjalo i završavalo se. Povezivalo je ljude verom, poštovanjem, krvlju, nerazumevanjem, snovima i željama. Sve je lako, samo da se ognjište ne ugasi. Svi su jednaki, ali se opet znalo ko je prvi među jednakima.

„Imati ognjište, tu vatru i taj pepeo, značilo je imati zapis o svom postojanju, imati knjigu koja se bez prestanka ispisuje. A najlepše i najstrašnije priče su kraj ognjišta ispričane. Stariji pričaju, a mlađi i deca raširenih očiju, ne trepćući slušaju. Pričalo se o ljubavi, ratu, izdaji, kumstvu i pobratimstvu, o alama, baucima i čumama. I pamtilo se….

Vlada Arsić nam donosi zbirku priča sa ognjišta. Onih koje se slušaju duboko u noć dok vatra tiho pucketa. Trinaest priča, trinaest sudbina, ispričane narodnim jezikom.

Promocija knjiga održana je 24. septembra 2019. godine u 18 časova, u Galeriji biblioteke u Rekovcu.

Pripremila BILJANA TOMIĆ

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *