Održana sednica Eparhijskog saveta Šumadijske eparhije

U danu kada naša Crkva proslavlja Svetog Meletija Antiohijskog, velikog prethodnika i učitelja Svetog Vasilija Velikog, Svetog Grigorija Bogoslova i Svetog Jovana Zlatoustog, 25. februara 2021. godine, u Vladičanskom dvoru u Kragujevcu održana je sednica Eparhijskog saveta Šumadijske eparhije SPC na kojoj su članovi ovog visokog organa eparhijske crkvene samouprave razgovarali o svemu što je ostvareno u svim domenima crkvenog života u Šumadijskoj eparhiji tokom 2020. godine.

Eparhijski savet

Pre radnog dela, članovi Saveta učestvovali su u Svetoj Liturgiji koju je služio u Sabornoj kragujevačkoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice Njegovo preosveštenstvo Gospodin Jovan, Episkop šumadijski. Tokom Liturgije proiznesene su molitve Priziva Svetog Duha za blagosloven rad ovog ovog plenarnog skupa.

Preosvećeni Vladika Gospodin Jovan je najpre upoznao članove Saveta da je Sveti Arhijerejski Sabor SPC na svom zasedanju od 18. februara 2021. godine, izabrao dosadašnjeg Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Gospodina Porifirija za Patrijarha srpskog. Tim povodom Eparhijski savet Ešarhije šumadijske uputio je Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Gospodinu Porfiriju čestitku povodom izbora za predstojatelja Srpske Pravoslavne Crkve.

Zatim je Episkop Jovan govorio o iskušenjima istorijskih razmera koja su nastala zbog epidemije još uvek prisutne zarazne bolesti, ističući da je Crkva pozivala vernike da čuvaju svoje zdravlje i svoj život, da čuvajući druge poštuju svetinju života, svedoče ljubav prema bližnjem i prema Gospodu koji je sam život. U tom smislu Eparhijski savet je uputio zahvalnost našim lekarima i svom medicinskom osoblju na nadljudskim naporima koje ulažu u borbi protiv Koronovirusne zaraze.

Sumirajući potom svoj arhipastirski rad u 2020. godini, odnosno Bogom poverenu svešteničku, učiteljsku i pastirsku vlast, Episkop je ukazao da su aktuelne društvene i ekonomske prilike uticale na ostvareno u parohijama i manastirima, ali postignuto svedoči da je briga o spasenju naroda Božijeg svakodnevna briga svih pastira u Šumadijskoj eparhiji.

Arhipastir Šumadijske eparhije kao najbitnije u svome služenju tokom prošle, dvadeset osme godine arhijerejske službe, ističe da je odslužio 325 Svetih Liturgija na kojima je verne kroz propovedi na Jevanđelja poučavao smislu i načinu hrišćanskog života pozivajući ih da budu savršeni kao što je savršen Otac na nebesima i pokazujući da je s nama Bog.

Šumadijski Vladika je prošle godine, pored dužnosti člana Svetog arhijerejskog sinoda SPC, Velikog Crkvenog Suda, Upravnog odbora ,,Čovekoljublja“, predsednika Komisije za praćenje i realizaciju projekta i radova u enterijeru Spomen hrama Svetog Save, a nakon upokojenja blaženopočivšeg Patrijarha Irineja i dužnosti administratora Beogradsko-karlovačke arhiepiskopije, osveštao jednu novopodignutu crkvu (Prepodobne matere Paraskeve u Nadrlju), jedan temelj za novi hram, dve palionice sveća, krstove za dve crkve, zvona za tri hrama, tri ikonostasa, freske za tri crkve, sedam ikona, jedan parohijski dom, jedan trpezar, temelje za jedan manastirski konak i za jedan parohijski dom. Dvadeset pet hramova i petnaest parohijskih domova je u izgradnji, dok se započinju i novi crkveni objekti.

Eparhija je u 2020. godini dobila i novorukopoložene pastire na njivi Gospodnjoj, tri đakona, tri sveštenika, jednog jerođakona i jednog jeromonaha. Četiri kandidata su rukoproizvedena u čin čteca. Odlikovano je i više sveštenika, dvojica naprsnim krstom, šestorica protojerejskim činom i jedan dostojanstvom protonamesnika. U prvi razred bogoslovija SPC za školsku 2020/2021. godinu primljeno je šest učenika, dok je njih devet završilo ovu školu. Na Bogoslovskom fakultetu od 2020. godine studira još dvanaest polaznika, a jedan svršeni student je upisao postdiplomske studije.

Episkop je obavestio članove Saveta da u Eparhiji ima dovoljno kandidata za rukopoloženje i to onih koji su završili Bogoslovski fakultet.

Trenutno, Eparhija ima 213 parohija. Njih sedam se opslužuje zbog malog broj žitelja, a trenutno su četiri upražnjene (Orašac, Bukovik, Loćika i Lapovo). Eparhija ima 202 sveštenika i 18 đakona aktivnih na parohijama, koji bogosluže u 137 parohijskih crkava i u 84 filijalna hrama. Sveštenici u skoro petini parohija primaju dotacije iz Fonda za pomoć sveštenicima na slabim parohijama.

Konstatovano je i da je monaški život u dvadeset četiri manastira, dvanaest muških i dvanaest ženskih, primerno uređen.

Kao priznanje dobrotvorima i priložnicima crkava i manastira tokom 2020. godine dodeljeno je osam ordena Svetoh novomučenika kragujevačkih, devet ordena Vožda Karađorđa, 37 arhijerejskih gramata priznanja, 22 arhijerejske gramate zahvalnosti i 47 arhijerejskih zahvalnica.

Versku nastavu u 91 osnovnoj i 33 srednjih škola izvodi 138 veroučitelja. Ovu nastavu pohađa preko šezdeset odsto učenika.

Eparhijski rashodi tokom 2020. godine pokriveni su planiranim prihodima. Tome je pre svega doprinelo izuzetno uspešno poslovanje centralnog eparhijskog prodajno-skladišnog centra koji je u široj crkvenoj javnosti poznat kao izuzetno korektan i pouzdan dobavljač svih artikala i knjiga za crkveni život.

Sve ove činjenice iz ekspozea Njegovog preosveštenstva Gospodina Jovana naišle su na odobravanje i pohvalu svih članova Eparhijskog saveta, uz pojedinačna zalaganja da se i dalje verski život u Eparhiji zasniva na ovim dobrim primerima arhipastirskog staranja.
Znatan deo svog izlaganja na sednici Eparhijskog saveta Vladika Jovan posvetio je brizi Crkve, odnosno Šumadijske eparhije za porodice i pojedince koji imaju egzistencijalne teškoće, materijalne ili duhovne. Kroz osam eparhijskih fonodova i preko “Čovekoljublja” obezbeđuje se materijalna i finansijska pomoć potrebitim, ali se vrlo plodotvorno sarađuje i sa ustanovama koje se staraju o građanima sa posebnim potrebama. Takođe, i zajednica “Zemlja živih” u Brajkovcu, u kojoj pod crkvenim nadzorom žive mladi sa narkomanskim iskustvom, ima posebnu pažnju, kako u smislu duhovne utehe, tako i što im se obezbeđuju odgovarajući uslovi za život.

Izuzezetno pozitivne rezultate pokazuje i Dom Svetog Vasilija Velikog u Maršiću, koji je osnovan pre nekoliko godina u kojem svakodnevno svoj mira nalazi više desetina dece sa posebnim potrebama.

I svi fondovi koji funkcionišu u okviru Šumadijske eparhije, istaknuto je, ispunjavaju svoje ciljeve i doprinose da se umanje sve nedaće nepovoljnih ekonomskih okolnosti.

I sve ostale delatnosti koje se obavljaju u Šumadijskoj eparhiji, kao što su izdavanje knjiga u Izdavačkoj ustanovi “Kalenić”, izlaženje eparhijskog časopisa “Kalenić”, funkcionisanje eparhijske radio stanice Zlatousti, funkcionisanje preduzeća “Crkvene šume” i delatnost humanitarnog fonda Dobročinstvo, dobile su pozitivnu ocenu članova Eparhijskog saveta uz isticanje da sve ove ustanove bitno doprinose poboljšanju svih vidova crkvenog života.

Informativna služba Eparhije šumadijske

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *