Održana tribina na temu ŠTA JE BUDUĆNOST LEVČA – POLJOPRIVREDA ILI RUDARENJE

Eminentni profesori i eksperti sa srpskih fakulteta i instituta objasnili su šta donosi, a šta odnosi meštanima oblasti Levač u Šumadiji rudarenje litijuma i bora, pred oko 300 građana iz Ratkovića, Trstenika, Kragujevca, Jagodine, Počekovine, Gornjih Nedeljica (Jadar), Dobrinje i Pranjana.

Na tribini, u organizaciji nEko brine za Levač govorili su prof. dr Ratko Ristić, Šumarski fakultet, Beograd, prof. dr Dragan Radivojević, Poljoprivredni fakultet, Beograd, dr Dragana Đorđević, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Beograd i doc. dr Duško Brković, Agronomski fakultet, Čačak.

-Šanse ove države za organsku proizvodnju hrane je velika, ali ako ovo rudarenje, ne daj bože zaživi, neće biti ni zdrave ni nezdrave hrane. Širenje rudarstva je pogubno po Srbiju“, rekao je na tribini doc. dr Duško Brković sa Agronomskog fakulteta u Čačku.

Prodajom njiva i šuma strancima – prodajemo budućnost Srbije, ističe dr Dragana Đorđević.

Ako se sami ne probudimo za svoj kućni prag, niko nas neće spasiti u zemlji mita, korupcije i izdajica. Nismo mi „lažni ekolozi“ već običan narod koji ne želi da mu potomci rade u rudnicima ili da se sele iz svoje zemlje. Ulaganjem u poljoprivredu, imali bismo više zarade od najniže rudne rente trenutno u Evopri i sačuvali bismo svoju zemlju, poručeno je sa tribine.

Rudarenjem zemljište postaje neobnovljiv resurs, tvrdi dr Dragan Radivojević.

Na ekološkoj tribini u Rekovcu aklamacijom je zaključeno da su poljoprivreda i voćarstvo jedina budućnost Levča.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *