Održani 16. „Jankovi dani“ u Opariću

Svojim delima predstavili se književnici kako iz Rekovca, tako i iz drugih pomoravskih opština. Predstavljeni i slikarski radovi nastali na likovnoj koloniji „Janko Brašić“, a dodeljeno je i nekoliko nagrada i zahvalnica

imgonline-com-ua-HDRJPGiKwS8TsFmhVJ

Šesnaesti sabor slikara i pesnika „Jankovi dani“, posvećen čuvenom umetniku Janku Brašiću, održan je protekle subote, 29. septembra, u selu Oparić, nadomak Rekovca. Sabor je održan u dvorištu Osnovne škole „Dušan Popović“.

Sabor „Jankovi dani“ privukao je brojne meštane, a predsednik opštine Rekovac, dr Aleksandar Đorđević, rekao je da je ovaj događaj značajan kako bi se održalo sećanje na jednog velikog umetnika rodom iz ovog kraja:

-Na ovoj manifestaciji slikari i pesnici predstavljaju svoja dela i mi smo zadovoljni kako se to odvija iz godine u godinu. Ovaj događaj karakteriše kako opštinu Rekovac, tako i selo Oparić i nadamo se da će iz godine u godinu biti sve bolji. Za umetnike je veoma značajan, a selo predstavlja na najbolji način. Ovo je veliki dan za slikare i pesnike –rekao je Đorđević između ostalog.

csm_jankovi_dani_sajt_2343337288

Svake godine, na Saboru „Jankovi dani“, predstavljaju se i knjige i publikacije iz određene oblasti, a ove godine predstavljene su iz oblasti pravopisa i gramatike. Većina njih je u vlasništvu Miladina Milosavljevića, koji je tom prilikom dobio povelju „Todor Bušetić“ za doprinos očuvanju narodne baštine opštine Rekovac:

-Ova povelja je priznanje za jedan dugogodišnji rad u kulturi u Levču. Bio sam učitelj 42 godine, tako da sam uvek bio upućen na knjigu. Ja sam bibliofil, skupljam veoma retke i stare srpske knjige. Smatram da sam mnoge od njih sačuvao od propasti i mnoge od njih su veoma retke. Imam prvih devet izdanja Vuka Karadžića. Do sada sam svake godine učestvovao na izložbi starih knjiga u Kaleniću, koja se održava u okviru manifestacije „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, kao i na mnogim drugim događajima. Ova povelja nije običan papir, nego jedno veliko priznanje za mene –rekao je Milosavljević.

Povodom 85 godina postojanja slikarske škole u Opariću, predstavljeno je i 85 umetničkih dela koja su nastala u ovoj instituciji. Tokom manifestacije, predstavili su se brojni književnici svojim pričama i pesmama, a među gostima bili su i članovi pet Književnih klubova iz pomoravskih opština. Takođe, spletom igara predstavilo se i kulturno-umetničko društvo „Zora“ iz Županjevca. Sastavni deo programa bila su i dela mališana koja su nastala na dečijoj likovnoj koloniji „Janko Brašić“. Prvu nagradu osvojio je Andreja Brašić, a druga nagrada pripala je Sandri Jeremić. Treći je bio Pavle Simić. Svake godine, dodeljuje se i knjiga đaku prvaku, ali ove godine, organizatori su odlučili da tu nagradu dobiju svi ovogodišnji đaci prvaci Osnovne škole „Dušan Popović“.42966935_2139012476144637_2241561668213538816_n

Posle završenog programa, učesnici i posetioci posetili su kuću Janka Brašića i crkvu Svetog cara Konstantina i svete carice Jelene, koju je živopisao Brašić. Takođe, obišli su i Spomen kosturnicu izginulih ratnika Levča i Šumadije za oslobođenje Srbije.

Pokrovitelj Sabora je opština Rekovac.

Dušan Miletić/KCN

Povelja Violeti Aleksić

Našoj dopisnici z Švajcarske, Violeta Aleksić, dodeljena je povelja „Leposava Mijušković“, za doprinos razvoju kulture na području opštine Rekovac. Priznanje je dobila od Književnog kluba Levčana „Stefan Prvovenčani“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *