Održano 51. Opštinsko takmičenje u recitovanju

Narodna biblioteka „Dr Milovan Spasić“ je organizovala 51. Opštinsko takmičenje u recitovanju 30.03.2019. god.Žiri je radio u sastavu: Njegoš Grebović, predsednik žirija, profesor srpskog jezika i književnosti Prve kragujevačke gimnazije, i članovi Nevenka Vitković, profesor svetske književnosti i Svetlana Rajičić Perić profesor srpskog jezika i književnosti Prve kragujevačke gimnazije.

Nastupilo je 12 takmičara u tri kategorije: mlađi, srednji uzrast i srednja škola

Takmičare, nastavnike, roditelje je pozdravila direktor Biblioteke u Rekovcu Biljana Tomić,  istakavši «da svi koji su se plasirali na Opštinsko takmičenje u recitovanju, da vladaju jednom od najvećih umetnosti, a to je umetnost govora. A, recitovanje tu ima posebno mesto.Mi koji radimo sa knjigom, smatramo da je poezija uzvišena disciplina ljudskog duha, čudesna igra staklenih perli…Počastvovana sam vašim učešćem i svima vama koji ste mnogo truda uložili da bi ova svetkovina poezije bila na najvišem mogućem nivou»….

Nastupilo je 12 takmičara u tri kategorije: mlađi, srednji uzrast i srednja škola. Govorila se po jedna pesma napamet, primerena uzrastu i polu takmičara, u trajanju do 3 minute za mlađi i srednji uzrast, i do 4 minuta za stariji uzrast.

Žirio je ocenjivao sledeće elemente.akcenat, dikciju, emocionalnost, izražajnu sugestivnost i primerenost pesme polu i uzrastu takmičara.

U kategoriji mlađeg uzrasta od I do IV razreda: prvo mesto je osvojila Jovana Stoiljković, uč. četvrtog raz. OŠ „Svetozar Marković“ –Rekovac, drugo mesto Nikolina Mitrović, uč. drugog razreda OŠ „Dušan Popović“ –Dragovo i treće mesto je pripalo  Đurđini Đorđević, uč. četvrtog razreda OŠ „Svetozar Marković“ –Rekovac.

U kategoriji srednjeg uzrasta od V do VIII razreda: prvo mesto je osvojila Vasilija Stepanović, uč. šestog razreda OŠ „Svetozar Marković“- Rekovac, drugo mesto Ana Radivojević, uč. sedmog razreda OŠ „Dušan Popović“ – Dragovo i treće mesto  su podelile Milena Đorđević, uč. petog razreda i Nadežda Pavlović, uč. šestog razreda OŠ „Dušan Popović“ – Belušić.

Ukategoriji srednja škola prvo mesto je pripalo Slađani Kovač, drugo mesto Iliji Radojeviću i treće  Ivani Nikolić, učenicima prvog razreda « Poljoprivredno- veterinarske škole « u Rekovcu.

Prvo dva mesta iz svake kategorije plasirala su se na Okružno takmičenje koje će se održati 24. aprila u Kulturnom centru u Jagodini.

Priredila BILJANA TOMIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *