Otključana fabrika provodnika, više posla za Levčane

Fabrika provodnika u Rekovcu, deo nekadašnjeg giganta Industrije kablova u Jagodini, prodata je u trećem pokušaju za 350.000 evra, ili za polovinu procenjene vrednosti. Kupac je domaća kompanija iz Kragujevca koja planira da obnovi pogon, dovede investitora i zaposli veći broj Levčana koji iz tog kraja odlaze upravo zbog manjka posla.
Zoran Vulović, vlasnik preduzeća Vulović transport iz Kragujevca FOTO: Prt Sc rts.rs

Dvadeset godina na fabričkoj kapiji bio je katanac. Danas je ključ u rukama Zorana Vulovića, vlasnika kragujevačke kompanije „Vulović grupa“.

Vulović je rodom iz Rekovca i odluku da kupi propalu fabriku doneo je, kako kaže, iz ekonomskih, ali i emotivnih razloga. Potrebno je uložiti mnogo novca da bi se oko četrnaest hiljada kvadrata dovelo u pristojno stanje, što je uslov za početak proizvodnje.

„Imamo već neke pregovore sa dve firme, jedna proizvodi baš kablove za auto-industriju, druga takođe proizvodi kablove za auto-industriju, radi se o jednoj nemačkoj firmi, ali mnogo je rano o tome pričati“, istakao je Zoran Vulović, novi vlasnik fabrike.

Treba ubediti investitore da se pomere od tog auto-puta malo dalje, kaže vlasnik Vulović

Zajedno sa fabrikom prodato je i deset hektara zemljišta, pa je plan da tu bude mala industrijska zona. Pogodnost je da sva infrastruktura već postoji uključujući i prirodni gas.

„Treba ubediti investitore da se pomere od tog auto-puta malo dalje. Uglavnom svi investitori koji dolaze u Srbiju oni gledaju da su blizu auto-puta, ili blizu većih gradova. Čim se pođe nekim putem od Kragujevca ka Rekovcu ili od Jagodine ka Rekovcu oni traže da se vrate“, dodao je Vulović.

Iako u geografskom srcu Srbije, Rekovac i Levač doživeli su pravi populacioni egzodus. Polovina radno sposobnog stanovništva iselila se u veće gradove.

U lokalnoj samoupravi zadovoljni su što je propala fabrika napokon našla kupca.

„Našu opštinu bi od 150 do 200 novih radnih mesta apsolutno stabilizovao, tako da se mi nadamo da će novi vlasnik učiniti da tu bude jedna dobra proizvodnja, kako bi se zaposlilo što veći broj radnika“, rekao je Aleksandar Đorđević, predsednik opštine Rekovac.

Zlatnog doba fabrike kablova u Rekovcu, kada je kroz ovu kapiju prolazilo i do 450 radnika, svi rado sećaju. Nadaju se boljim vremenima za Levač, jer osim zasada grožđa, kupina i drugog voća,  ovde ozbiljne proizvodnje gotovo i da nema.

Izvor: www.rts.rs/Radovan Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *