Otvorena izložba slika „Janko Brašić i njegovi Levčani“ u Jagodini

Predstavljeno je 40 slika različitih veličina i motiva. Dela se mogu pogledati do 16. avgusta.

Izložba slika pod nazivom „Janko Brašić i njegovi Levčani“ otvorena je proteklog četvrtka u galeriji „Srećko“, u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Janko Brašić rođen je u Opariću i smatra se rodonačelnikom naivne umetnosti u Srbiji. Njegova najranija dela potiču još iz tridesetih godina prošlog veka, a najviše je voleo da slika portrete i običaje koji su karakteristični za kraj iz kog dolazi. Mnogima koji potiču iz levačkog kraja, a kod kojih je uvideo talenat za slikanje, Brašić je vrlo rado pomagao u razvijanju likovnih veština. Kao takav mnogima je ostao u najlepšem sećanju:

-Prvi put sam se sa slikarstvom susrela kod Janka Brašića. Često sam bila u njegovoj kući i u njegovom ateljeu. Bio je izuzetan. Ne bih ni počela da slikam da nije bilo tog kontakta sa njim. On mi je dao prvo platno i na njemu se nalazi portret moje prabake. Pri kraju svog života,  hteo je da uradim njegov portret koji je takođe istaknut na ovoj izložbi. Volela sam da pričam sa njim, da posmatram njegove slike i da proživljavam psihologiju koju je on imao i iznosio –rekla je Milanka Živanović Nešić, slikarka iz Lepojevića.

-Janko Brašić je uticao na mnoge od nas, ne samo na mene. On mi je pomagao, pošto smo mi iz istog sela. Našao me je u osnovnoj školi u Opariću, kada sam bio u osmom razredu. Zapazio je da se ja odvajam od drugih učenika i rekao mi je: „Mišo, kada budeš završio osmi razred, dođi kod mene, ja ću da ti dam boju i platna, bilo bi dobro da slikaš“. Ja sam ga poslušao i tako uradio –rekao je Miloš Lazić, koji najviše voli da slika pejzaže svog kraja i narodne običaje.

Na izložbi četrdesetak likovnih radova različitih veličina i motiva, predstavljene su i slike desetogodišnje Marije Bogosavljević, unuke Miloša Lazića. Ona je talenat i interesovanje za slikarstvo pokazala još od svoje četvrte godine:

-Volim da slikam. Volim slike svog dede i najviše volim da slikam prirodu –rekla je talentovana desetogodišnjakinja.

Pored dela pomenutih slikara, na zidovima galerije jagodinskog Književnog kluba, izložene su i slike Vesne Vučićević, Desimira JevtićaTomislava SavićaBernarda LjubasaRadosava JovanovićaMarije Bogosavljević i Anđele Lukić. Tokom večeri, pored njegovih učenika slikara, o Brašiću je govorio i jagodinski istoričar, mr Dejan Tanić. Svi koji su zainteresovani, izložbu „Janko Brašić i njegovi Levčani“ mogu pogledati do 16. avgusta, od 10 do 17 sati.

Izvor: jagodina.kcnonline.rs/D.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *