Oživelo fudbalsko sećanje u selu Bare

Šta više može da usreći muškarce od piva i fudbala. Ništa, baš ništa. Fudbalsko druženje u selu Bare kraj Siljevice, ili ono drugo selo kraj ovog prvog da se ovi ne naljute, počelo je sasvim spontano, kao i sva prijateljstva koja se završe srećnim krajem. Tako je i ovo, kada su Zlaja Ilić iz Rekovca i Buda Nikolić iz Siljevice odlučili da započnu fudbalski harikiri na seoskom stadionu u selu Bare pre petnaestak i više godina.
Druženje nastavljeno u porti hrama u Siljevici

Buda Slovenac, kako ga iz milošte zovu u selu a i šire je čovek pun entuzijazma, valjda kao i svi naši koji su izbegli u neke od današnjih zemalja EU. I Buda se sa nostalgijom seća srećnih vremena, a i oživljavama nove momente u svom rodnom kraju kad god ga put nanese kući. I ništa nije slučajno, već je sve isplanirano do detalja, kako je bilo i ove majske večeri, a i dana, kada se ekipa Kamenoloma Drača pojačana radnom snagom iz opštinske uprave izmešala i u dve ekipe odigrala utakmicu koja će se pamtiti. Bilo je 6:1 za Budinu ekipu, neka se to tako nazove, složiće se svi.

Lopta iako je okruga u nekim trenucima se činilo kao da ima rep

Ali, kako je sve počelo?! I, ima li kraja ovom druženju, u kojem su uvek neki novi ljudi, ali ista pozitivna energija.

Buda Nikolić je početkom 1973. godine otišao u Sloveniju. Međutim, čežnja mu nije dala mira… jednog dana se susreo sa Zlatkom Ilićem svojim zemljakom iz Siljevice i dogovorili su se da ožive fudbalsko sećanje na ekipu koja se nekad aktivno bavila fudbalom. U početku su samo Siljevčani igrali utakmice u selu Bare, drugih nije bilo. Druženje se nastavljalo u porti kraj hrama u Siljevici. Sećanje se odigravalo svake godine. I tako već više od deset godina. Ekipe su bile iz Rekovca, Kragujevca, pa i iz Brusa.

Zlaja se priseća suštine početka cele priče i kaže da je Budina ekipa nekad osvajala sve seoske turnire u okolini. Kada su osvojili čuveni turnir u selu Nadrlje, celu ekipu su postavili da sedi pored predsednika opštine Slave Isailovića, što je bila velika čast. Inače, Slava je bio učitelj u Siljevici i napravio je ekipu Seljak iz Siljevice. Čuvena je i utakmica u kojoj je Seljak iz Siljevice pobedio Levač sa 12:1. Siljevčani u opancima i vunenim čarapama a Levač u punoj opremi.

Ekipa sa utakmice odrigrane 24. maja 2019.

Bilo je i angedota, ali sve su bile srećnog završetka i nikad se ništa ružno nije dosadilo. Uvek je na kraju neko dao svoj doprinos. Fotografije sa utakmica ostaće za pamćenje ko je učestvovao na ovom krajnje nesvakidašnjem okupljanju, ali sa povodom. Do neke sledeće utamice i druženja…

D. MIHAJLOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *