Partnerstvom do novih znanja

U Vrnjačkoj Banji od 28.06.2021. do 01.07.2021. godine, članovi projektnog tima udruženja „Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju“ i „Mladi poljoprivrednici Srbije“ učestvovali su na prvom treningu Programa podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica „Snažno zeleno”, u okviru trogodišnjeg projekta „Zeleni inkubator“.

“Prvi susret svih organizacija koje su podržane u okviru ovog Programa, imao je za cilj da nam se pruže korisna uputstva za uspešno finansijsko i programsko upravljanje projektima.Razmena iskustava i ideja sa ostalim učesnicima treninga, kao i saveti koje smo jedni drugima dali dovešće do unapređenja naših aktivnosti na polju upravljanja projektima i zaštiti životne sredine. Poglavlje 27. se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene i za Srbiju predstavlja jedno od najzahtevnijih poglavlja, imajući u vidu ne samo obim pravnih tekovina koje bi trebalo usvojiti, već i značajna finansijska sredstva potrebna za njihovo pravilno sprovođenje. S tim u vezi, kao predstavnici civilnog društva i kao pojedinci,u obavezismo da damo svoj doprinos zaštiti životne sredine” izjavio je Danilo Strugarević, menadžer projekta. 

Tokom ova četiri dana, pored sesija vezanih za finansijsko i programsko upravljanje, veliki deo treninga odnosio se i na predstavljanje nove metodologije za praćenje javnih politika na lokalnom nivou, čime će organizacije, kroz primenu metodologije doprineti Izveštaju iz senke Koalicije 27.

„U okviru treninga Monitoring javnih politika u oblasti zaštite životne sredine, eksperti iz ovih oblasti su pojasnili ključne stvari pri prikupljanju i obradi informacija od javnog značaja,poput postupka, naših prava kao tražioca informacija i obaveze davaoca informacija, kao i načine komunikacije sa organima lokalne samouprave. Održane su radionice na kojima smo svi prošli razne moguće situacije pri traženju informacija od javnog značaja i razne moguće načine komunikacije sa nadležnima u lokalnoj samoupravi. Oblast delovanja našeg Projekta je upravljanje otpadom, i naša grupa je imala zadatak da pripremi celokupnu monitoring tabelu, koja će u toku sprovođenja Projekta služiti za praćenje lokalnih javnih politika. Uz mentorsku podršku i nesebičnu pomoć eksperata iz raznih oblasti, izradili smo konačnu monitoring tabelu za praćenje javnih politika koja je definisana sa 15 indikatora, čime se obuhvata celokupna oblast upravljanja otpadom na lokalnom nivou“ istakla je Milena Vulić, koordinator projekta.

„Centar za savremenu edukaciju i komunikaciju“ zajedno sa udruženjem „Mladi poljoprivrednici Srbije“ kroz partnerstvo neprestano rade na jačanju kapaciteta i usvajanju novih znanja, pa su tako ovom prilikom na treninge poslali i svoje članove Anu Nićiforović i Irenu Milisavljević koje će volontirati na ovom Projektu kao stručni saradnici.

Od 2000. do danas, Evropska Unija donirala je više od 3.6 milijardi evra Srbiji.

Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije.

Evropska Unija je donirala Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *