Pejzaž iz Šljivice stigao do Majkrosoftove galerije

Fotografije pejzaža Gledićkih planina, Aleksandra Sarića iz Kragujevca, odabrane na globalnom konkursu Majkrosofta (Microsoft), nalaze se na internet stranici Vindovsa (Windows) koje svi korisnici ovog operativnog sistema mogu da skinu na pozadine ekrana svojih monitora.

Ovaj inženjer informatike kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su oba njegova dela, uprkos oštroj konkurenciji iz sveta, ušle na internet stranicu koja u proseku prihvata ograničeni broj novih fotografija.

4A350C2B-FAB0-4A01-9A37-9E96100DFFBF_w1597_n_r1_s
Neverovatna lepota krajolika u selu Šljivica.

„Došao sam na ideju da to snimam, jer se profesionalno bavim instalacijom operativnih sistema, pa sam, instalirajući Vindovs na računare, uočio da ljudi iz celog sveta, od Australije do Aljaske, skidaju pozadine ekrana na svoje monitore. Tako sam došao na ideju da im nešto što je naše predstavim“, kaže Sarić.

On ističe da voli prirodu i često boravi na Gledićkim planinama, nadomak Kragujevca u centralnoj Srbiji, na kojima uživa u prirodnim lepotama i fotografiše zanimljive detalje za „svoju dušu i oči svojih prijatelja“.

Tako su i fotografije, koje su se dopale posmatračima u Majkrosoftu, jednoj od najuspešnijih globalnih IT kompanija, snimljene sasvim spontano.

„Na Gledićke planine idem često, a sa sobom uvek nosim fotoaparat kojim snimam zanimljive detalje. Kada se vratim sa planine pravim selekciju, a samo najbolje i najlepše pokazujem prijateljima“, objašnjava Sarić i dodaje da nije očekivao da će njegov hobi izazvati interesovanje javnosti.

Fotografije koje sada mogu preuzeti ljubitelji lepih pejzaža širom sveta snimljene su u idiličnom planinskom selu Šljivice u podnožju Samara, najvišeg vrha Gledićkih planina, u blizini Oparića, rodnog mesta slikara naivca Janka Brašića (1906-1994), rodonačelnika naivne umetnosti u Srbiji.

„Volim taj kraj sa predivnom prirodom i želeo sam da tu lepotu, preko Vindovsa, podelim sa ljubiteljima prirode u svetu i uspelo je“, zaključuje Sarić.

Autor: Branko Vučković, Radio Slobodna Evropa

Foto: Aleksandar Šarić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *