Petrovdanski sabor u Raletincu

U porti manastira Raletinac danas je proslavljena slava Petrovdan a ujedno je obeležen tradicionalni Petrovdanski sabor. Manastirskoj slavi prisustvovao je veliki broj vernika iz Levča i cele Šumadije, zajedno sa episkopom šumadijskim Jovanom.
Manastir Raletinac nalazi se na putu izmedju Rekovca i Kragujevca

Poslednjih šezdeset godina, na Petrovdan, u manastir Raletinac dolazi ogroman broj zaljubljenika u prirodu i u tišini raletinačke reke traže spas od gradske vreve.

Prema predanju, manastir Raletinac podignut je početkom 15. veka, kao isposnica obližnjeg manastira Denkovac. Prema drugom predanju, ovaj manastir, kao i Sarinac i Denkovac, zadužbina je tri sestre Rale, Dene i Sare, koje su bile ćerke srpskog plemića stradalog u kosovskom boju.

Raletinac je danas ženski manastir, starešina manastira je igumanija Evgenija.

Nepokretan je prohodao

Knjiga isceljenja, koja se nalazi u manastiru Raletinac, puna je raznih svedočenja igumanije Evgenije i osoba koje su doživele isceljenje.

– Bilo mu je 18 godina. Nekoliko njih ga uvedoše u manastir kako bi mu otac Gavrilo očitao molitvu spasenja. Preporod se dogodi naočigled njegovih roditelja. Dečak koji ne mogade sam da uđe u manastir, sam stade na svoje noge i izađe napolje bez ičije pomoći – stoji u jednom od zapisa u Knjizi isceljenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *