PISMA IZ KANADE: Planina nazvana po srpskom vojvodi

Kada pomislimo na Kanadu prva asocijacija koja nam prođe kroz misao je život pristojnog standarda, uređen sistem, izvesnost u raznim porama života…

Kao is svaka zemlja na svetu Kanada poseduje i mnogo prirodnih lepota i neobičnosti koje su zanimljive pogotovo nama koji dolazimo iz krajeva gde neke od takvih podneblja nisu zastupljena. Naravno, nama je Srbija najlepša, poznajemo manje-više mnoge njene čari, prirodu, istoriju, samim tim koliko više poznajemo te strane Srbije u stanju smo da prepoznamo i sa interesovanjem upoznamo ono šsto postoji u drugim podnebljima i kontinentima.

Živeći već dugo u ovoj zemlji (preko dvadeset godina) sfere interesovanja moje porodice i mene samog su se menjale i sazrevale. Upoznajući ljude sa bukvalno svih meridijana, prateći medije, putujući kroz, i u, razne delove Kanade spoznali smo da iako znatno kraće i ona ima svoje mesto u istoriji koje se u nekim segmentima prepliće čak i sa istorijom Srbije. Naravno, prirodno je da redovno povlačimo paralele između onoga što nosimo u sebi i spoljnog okruženja, pa smo tako nedavno putujući naišli na jedan takav primer.

Priča je sledeća: Pandemija korona virusa. Nije priča o koroni, već o okolostima koje su nas sprečile da kao do tada redovno putujemo na odmor u Srbiju ili u toplije krajeve. Odlučili smo da deo odmora provedemo u (za ove prilike obližnje) delove nase i susedne provincije Alberte i Britiš Kolumbije u destinacijama planinskog venca Rocky Mountains.  Daleko je – oko 1000 km. Odseli smo u malom planinskom mestu Kanmor (Canmore). Nalazi se na izuzetno povoljnoj lokaciji za dnevne izlete po okolini. Organizovali smo se tako da nam svaki dan pruži neko novo iskustvo, od planinarenja do 2000m nadmorske visine do izvora prirodne vruće vode u Banfu.

Tako se pogodilo da je naš komšija iz iste ulice iz grada gde živimo bio na proputovanju sa porodicom kroz krajeve gde smo mi odseli. Mirko nam je otkrio da postoji jedno interesantno mesto tek nekih osamdesetak kilometara od Kanmora koje moramo posetiti.

“Planina Putnik nazvana je u znak večnog sećanja na muškarce i žene iz savezničkih oružanih snaga u Srbiji i njihovog vođe, vojvode Radomira Putnika (1847–1917). Srbija je izgubila četvrtinu svog stanovništva, kako pripadnika vojske, tako i civila za vreme Prvog svetskog rata (1914–1918). Ova žrtva bila je deo kanadskih i savezničkih borbi u Evropi protiv tri carevine u cilju zaštite ljudskih prava i slobode čovečanstva.”

Vec sledećeg dana smo se uputili na lokaciju koju nam je Mirko opisao. Stigli smo na planinsko područje koje između impozantnih vrhova čuva dva jezera (Lower Lake i Upper Lake) odvojeno tek stotinak metara jedno od drugog ali sa visinskom razlikom višestrukom od njihove udaljenosti. Hipnotička moć ovakvog prizora nas je dugo držala na tom mestu istrazujući strane sa kojih se pruža različit pogled na jezera, snežne planinske vrhove, šumu, stene… Jedan deo stene koja je bila kao ukopana u zemlju nam je izazvala paznju jer je imala na svojo pljosnatoj strani pričvšcenu mesinganu tablu sa ugraviranim tekstom i likom iznad. Priđemo i na naše veliko iznenađenje vidimo da je tabla memorijal posvećen našem čuvenom vojskovođi Radomiru Putniku. Kako je upisano – tabla je postavljena u čast i sećanje na borce Srbije predvođene Radomirom Putnikom i kanadskih boraca koji su se borili protiv zajedničkog neprijatelja u Prvom svetskom ratu.

Pronađemo da se čak i jedan od obližnjih planinskih vrhova zove upravo po njemu – Putnik.

Naravno, dohvatismo se tehnologije i uslikali smo ovaj raritet iz raznih uglova – za uspomenu i temu za razgovor sa onima koji za ovo mesto nisu znali. 

Odlučih da to iskustvo i „pronalazak“ podelim i sa vama koji ste daleko od ovog podneblja i kao dokaz o još jednoj istorijskoj činjenici na koju moramo biti ponosni, a prepoznata je tako daleko.       

Pozdravljam moj Levač do sledeće priče.

PIŠE: Igor Sekopet, dopisno iz Kanade

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *