PLODOVI LEVČA: Osnovana učenička zadruga Poljoprivredno-veterinarske škole

Danas je u amfiteatru škole održana osnivačka skupština učeničke zadruge Poljoprivredno-veterinarske škole. Ovo je četvrta od 50 zadruga koje je osnovao Zadružni savez Šumadije i Pomoravlja

Predsednik zadruge „Plodovi Levča“ je profesor Sima Simić.

Učeničku zadrugu “Plodovi Levča” nedavno su zajedničkim snagama osnovali Zadružni savez Šumadije i Pomoravlja i Poljoprivredno veterinarska škola u Rekovcu. Izborna skupština održana je prošlog ponedeljka u amfiteatru ove škole.

Zadruzi se priključilo 15 učenika, a njihove glavne aktivnosti biće prerada voća, povrća i sireva, uzgoj muznih krava i proizvodnja mleka, sa fokusom na gajenje sadnog materijala i proizvodnju lekovitih biljaka. S obzirom na to da učenici u blizini škole imaju farmu na kojoj obavljaju praktičnu nastavu, direktor Ljubiša Stevanović  istakao je da imaju sve potrebne uslove kako bi se aktivnosti normalno sprovodile: od velikog broja različitih životinja, preko plastenika, pa sve do mehanizacije:

-Ovo je veliki dan za našu školu, u okviru koje mora da funkcioniše učenička zadruga. Na inicijativu učenika, a mi to moramo da ispoštujemo i pratimo, ove godine idemo na lekovito bilje i započećemo proizvodnju na 15 do 30 ari. Konkurisali smo kod ministarstva prosvete za jednu malu sušaru od oko 100 kilograma. Pakovaćemo lekovito bilje, a ove godine po prvi put ćemo proizvoditi pšenicu beliju za ljudsku ishranu. Mehanizaciju imamo. Nju smo dobili od Evropske Unije u vrednosti od 200 hiljada evra. Jedino nam nedostaju traktori i nadam se da ćemo uskoro i njih da dobijemo –rekao je Stevanović.

Tokom prvog zasedanja skupštine, pored potpisivanja pristupnica, izabrano je i rukovodstvo zadruge. Za predsednika skupštine Upravnog odbora izabran je Slaviša Jovanović, dok je predsednik skupštine Učeničke zadruge Zoran Tomović. Članovi Upravnog odbora su Dragan GrujićSlaviša Jovanović i Marija Milojević. Pored predsednika Učeničke zadruge “Plodovi Levča” Sime Simića, događaju su prisustvovali i predstavnici jagodinske i kragujevačke Poljoprivredno savetodavne i stručne službe.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *