Pobedio rak i vratio se svojoj velikoj ljubavi – fudbalu

Kada su lekari dečaku Nenadu Milojević iz Rekovca otkrili tumor na levoj nozi, svi su mislili da je za njega fudbalska karijera završena i da više nikada neće potrčati za loptom.

Kada su lekari dečaku Nenadu Milojević iz Rekovca otkrili tumor na levoj nozi, svi su mislili da je za njega fudbalska karijera završena i da više nikada neće potrčati za loptom.

Ono što medicina smatra nemogućim Nenad je demantovao i samo tri meseca nakon operacije, sa metalnim ojačanjem na levoj nozi, vratio se na teren svojoj velikoj ljubavi- fudbalu.

13516225_1321455297884551_9025533517820427565_n
Na postolju – Dečje pobedničke igre u Moskvi

„Treniram fudbal od svoje pete godine. Tata je fudbalski trener pa sam uz njega zavoleo taj sport. Tri meseca nakon operacije vratio sam se na teren, a lekari još ne veruju da mogu da igram fudbal“, kroz smeh priča Nenad, koji je tešku bolest pobedio pre dve godine.

On sa još četrdesetak mališana iz cele Srbije i Hrvatske, koji su pobedili rak, boravi u letnjem „Kampu ljubavi i nade“ koji u Zavodu za specijalnu rehabilitaciju u Ivanjici organizuje Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR.

Nenad sa ponosom priča da je nedavno učestvovao i u Dečjim pobedničkim igrama u Moskvi, te da je sa srpskim timom NURDOR-a osvojio zlatnu medalju u fudbalu, a da je na igrama učestvovalo 450 dece iz celog sveta.

U kampu u Ivanjici je, kako kaže, prvi put i uživa u jahanju konja, kreativnim radionicama, penjanju uz veštačku stenu, ali od ponuđenih sadržaja najviše voli bazen i plivanje.

U svakodnevnim aktivnostima dece brinu se volonteri, a o usponu na veštačkoj steni mališanima pomažu alpinisti iz čačanskog kluba ekstremnih sportova.

neca 1

Trinaestogodišnju Jovanu Savić iz Trstenika lečenje od akutne limfoblastne leukemije završila je 18. aprila ove godine i oduševljena je druženjem u kampu, a najviše se raduje penjanju uz veštačku stenu.

Ona kaže da su se svi u kampu lepo uklopili, da se međusobno podržavaju i postali su nerazdvojni kao ekipa. 

„Podržavamo se međusobno, saosećamo jedni sa drugima zbog bolesti, delimo utiske“, rekla je Jovana Tanjugu i dodala da se u Tiršovoj lečila sedam meseci i da je lečenje uspešno završeno.

„Kamp ljubavi i nade“ traje od 23. do 31. jula, besplatan je za sve učesnike, a cilj je da deci i mladima nakon dugog i teškog iskustva lečenja od maligniteta, pomogne na putu do potpunog oporavka, vraćanja snage, sticanja samopouzdanja i samopoštovanja.

Uz najmlađe učesnike u kampu borave i roditelji, kao njihovi pratioci koji prolaze poseban psiho-socijalni program osnaživanja.

Predstavnica NURDOR-a Ivana Popović kaže da se kamp organizuje sedmi put i da je ove godine u njemu i troje dece iz Hrvatske, a da uz najmlađe učesnike tu borave i roditelji.

„Kamp je za decu besplatan zahvaljujući prijateljima i donatorima. Ovo je važno za decu lečenu od raka, jer proces resocijalizacije može da traje koliko i samo lečenje“, trekla je Popović Tanjugu.

Učesnici kampa svakodnevno mogu da jašu konja, za šta se pobrinuo Stevan Šimonović iz Vladimiraca, kome je ćerka bolovala od leukemije i uspešno se izlečila, ali čika Steva, kako ga deca zovu, nastavio je da pomaže i uveseljava decu koja se oporavljaju od teških bolesti. 

On je, inače, deo puta od Kosjerića do Ivanjice prešao jašući  konja i bio je prava atrakcija na putu.

„Nesreća zbližava ljude i oni postaju osećajniji jedni prema drugima“, priča Steva i dodaje da bi voleo da ova deca jednog dana budu na važnim pozicija i da oni odlučuju o budućnosti zemlje, jer su kao mali izvojevali veliku bitku sa opasnom bolešću.

Njegova ćerka, kako kaže, nastavila je dalje i ove godine je upisala Psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Učesnici kampa kažu da će kući poneti sa sobom lepe uspomene, steći nova prijateljstva i da sa nestrpljenjem čekaju novo druženje.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *