Počeo 48. Levački Sabor, danas defile i nastup KUD

20638282_705161406322630_7886218831401351706_n
Ceremonija svečanog otvaranja Sabora

U porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca, počeo je 48. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, a danas će nastupiti oko 20 kulturno umetničkih društava.

U porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca, počeo je 48. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, a danas će nastupiti oko 20 kulturno-umetničkih društava.

Sabor je sinoć svečano otvorio poslanik Srpske napredne stranke i član Glavnog odbora Vladimir Đukanović.

Pozdravljajući goste i učesnike programa, vladiku šumadijskog Jovana, privrednike, javne radnike, ambasadora Palestine Muhameda Nabhama, državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimira Stanojevića… Đukanović je istakao da mu je velika čast što otvara ovu manifestaciju, ocenivši da se na njenoj prezentaciji mora više raditi i opština i Ministarstvo kulture.

„Srbija je oživela, održavaju se gotovo svaki dana neki sabor, vašar, okuplja se narod. Imamo neverovatno veliki kulturu i istoriju“, rekao je Đukanović. Govoreći sa bine iza koje je manastirska crkva, Đukanović je istakao „kada imate ovakvu svetinju iza sebe, kada se setite kakve ste vladare imali, pa kada znate da je ovo napravio kralj Aleksandar, onda se zapitate imali ko ovo u okruženju i svetu ili nešto slično“.

„Moramo uraditi više da što više ljudi naših, ali i iz sveta dođe da vidi koliko smo kulturno veliki i bogati“, rekao je Đukanović.

Goste je pozdravio i predsednik opštine dr Aleksandar Đorđević, ocenivši da Levački sabor, gotovo pola veka dostojanstveno predstavlja Šumadiju i Pomoravlje, ovaj deo Srbije i Srbiju, „negujući, kulturu, održavajući tradiciju“.

Na otvaranju je izveden program, pod nazivom „Ostaviše spomen rodu srpskom“, u režiji Marine Končar i Momira Bradića u kome su učestovali glumci: Momir Bradić, Vesna Pavlović, Nikola Milojević, Nebojša Bradić i Vladimir Vučković. Solista Vojislav Spasić, Hor AVIA Arhangel i Folklorni ansambli „Grozd“ iz Aleksandrovca i „Tradicija“ iz Trstenika pod vođstvom Dragana Markovića.

Sabor je nastavio jutros u osam sati Liturgijom u manastirskoj crkvi koju je služio vladika Jovan. Oko 13 sati, posle svečanog defilea, nastupiće oko 20 KUD društva Šumadije i Pomoravlja i njhovih gostiju, KUD iz Srbije i inostranstva, na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke.

U porti manastira biće upriličena priprema i degustacija starih jela, izložba domaće radinosti i starih zanata, takmičenje zdravičara…

Izbor najlepše devojke Sabora, devojke sa najdužim pletenicama, muškarca sa najdužim brkovima, najlepše očuvane narodne nošnje, ženske i muške, Šumadije…

TANJUG/Dušan Aničić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *