Počeo jubilarni 50. Levački sabor

U porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca večeras je otvoren 50. Sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“.
FOTO TANJUG / DUSAN ANICIC /

Sabor je otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, a goste je pozdravio predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević.

censko muzički prikaz pod nazivom „50 godina saborovanja u Levču“ izveden je u produkciji „Prestige MIA“ iz Kragujevca, po scenariju u režiji Marine Končar i Vladimira Đorđevića. Solista je bila Danica Krstić, a nastupili su pevačka grupa „Arhaika“ iz Kragujevca i folklorni ansambli „Abraševic“ iz Kragujevca i „Tradicija“ iz Trstenika.

FOTO: PRESTIGE MIA

Đorđević je uručio ministru Vukosavljeviću i episkopu šumadijskom Jovanu povelje koje nose ime Brativoja Markovića, osnivača Sabora i dodeljuju se od 2006. godine pojedincima i instutucijama koje su značajne za kulturni i ekonomski razvoj Levačkog sabora i opštine Rekovac.

Sabor se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i opštine Rekovac, a nastavlja se sutra nastupom 20 kultrno.umetničkih društava na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke, izborom najlepše devojke sabora, muškarca sa najdužim brkovima, devojke sa najdužim pletenicama i najbolje očuvane narodne nošnje Šumadije…

Izvor: TANJUG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *