Poezija, mlade rekovačke pesnikinje, Jovane Mladenović

Sinoć je u Galeriji biblioteke u Rekovcu predstavljena poezija mlade, rekovačke pesnikinje, Jovane Mladenović rođena je 20. januara 1989. godine u Jagodini.
Poezija Jovane Mladenović svedoči da ona stasava u vrsnog pesnika čije vreme tek dolazi

Osnovnu školu pohađa u Rekovcu, a zatim gimnaziju „Svetozar Marković“ u Jagodini. Dalje školovanje nastavlja na studijama na Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo u Beogradu, gde završava master studije. Član je Udruženja pisaca „Poeta“.

Do sada je napisala šest knjiga poezije. Prvu zbirku pesama izdala je 2012. godine pod nazivom „Težak zaborav“, zatim slede zbirke; „U mreži života“, 2013. godine; „Zemlja tuđeg srca“ , 2016. godine, „Buket belih ruža“, 2017. i zbirke „Udica“ i „Plač srca moga“, 2018. godine. Pored poezije uživa i u slikarstvu, svira gitaru, a član je i Udruženja planinara i ribolovaca.

Jovana Mladenović kroz svoje pesme peva o ljubavi na sebi svojstven način nežno i iz duše kao što je i ljubav. Njena poezija veliča ljubav i one koji znaju da vole a žigoše svakog ko je nije dostojan. Melanholičnim poetskim izrazom koračajući zamamnim prostorima procvalog života Jovana verno oslikava taj život, sve lepote i nedaće koje isti nosi u sebi.

U njenim pesmama prepoznaćemo i melanholiju i tugu, ali i ljubav i buntovni sadržaj prinetih rima kao dokaz dosledne individualnosti i originalnosti. Upravo zato što ne traga za zavodljivošću stiha, već priča o iskrenoj ljubavi, koja uglavnom nema srećan, kraj autorka potvrđuje svoju osobenost.

Poezija Jovane Mladenović svedoči da ona stasava u vrsnog pesnika čije vreme tek dolazi. Prikaz mlade pesnikilje dao je Vladimir Stepanović, profesor srpskog jezika i književnosti, koji je i bio moderator večeri. Mina Milanović, učenica prvog razreda rekovačke srednje škole, tokom večeri je kazivala Jovanine pesme i upotpunila veče poezije, osećanja i muzikom.

Pripremila BILJANA TOMIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *