Poklanja plac u Levču za Srpski memorijal!

Dok se vlasti u Srbiji i dalje premišljaju da li će ili ne dozvoliti izgradnju srpskog Jad Vašada – memorijala posvećenog svim srpskim žrtvama u 20. veku, Oliver Nikolić, naš zemljak, član Srpskog kulturnog društva „Sveti Sava“ iz Bajrojta odlučio je da preseče sve nedoumice i Srpskom memorijalu pokloni svoj plac od 70 ari.

– Ako grad Beograd ili država Srbija ne žele da odrede plac na kome bi se izgradio spomenik srpskim žrtvama kao što već postoji u manastiru Kalenić u Australiji, nudim vam moju njivu od skoro 70 ari na tlu stare srpske kneževine Levač. Uveren sam da ću moći da otkupim i placeve od asfalta do te zemlje, a lokacija bi bila odlična jer se na 50 metara nalazi crkva Sveta Petka, koju su Turci pre 340 godina porušili tako što su celo selo zaključali u nju i onda je zapalili. U blizini je i manastir Kalenić s svojom ponosnom istorijom. Novac ne tražim. Važno je da mi Srbi budemo svesni da se vršio genocid nad nama – stoji u pismu koje je Nikolić poslao na adresu Srpskog memorijala.

Da sve srpske žrtve dobiju zajednički memorijalni centar

U razgovoru za „Vesti“ Nikolić kaže da se na ovaj potez odlučio zato što je, iako rođen u Nemačkoj, i te kako svestan svojih korena, a izgradnja spomen-kompleksa koji će svedočiti o srpskim žrtvama predstavlja duhovnu investiciju za buduća pokolenja.

– U Nemačkoj postoji izreka koja se uči u predmetu istorija da „ko se ne seća prošlosti, taj je proklet da je ponovo doživi!“ Na severozapadu Bavarske gde živim skoro svako selo ima spomenik kojim se odaje pošta vojnicima koji su ginuli za Nemačku. Svake godine se najmanje po dva puta ti spomenici organizovano posećuju i tako odaje počast onima koji su poginuli van granica zemlje – kaže Nikolić.

On podseća da su i Jevreji izgradili Jad Vašam kao spomen-kompleks večnog sećanja na genocid koji je doživeo njihov narod, a da s druge strane, o Srbima, koji su na zverski način izgubili oko 35 procenata svog stanovništva tokom Prvog svetskog rata i 25 odsto stanovništva u Drugom svetskom ratu nigde ni glasa ni traga.

Potomak majora Ivanovića

Poreklom iz Levča, ponosan je ne samo na istoriju svog kraja, već i što je potomak srpskog majora Dragića Ivanovića i narodnog heroja, general-pukovnika Miloja Milojevića.
– Major Ivanović je ratovao na Solunskom frontu, a zatim i protiv Bugara i Austrougara. Oslobodio je Bihać zbog čega je glavna ulica nazvana po njemu. General Milojević bio je među prvim narodnim herojima u komunističkoj Jugoslaviji, a 1966. je smenjen zato što je sa smenom Aleksandra Rankovića došlo do čistke srpskih kadrova u Vojsci – priča Oliver Nikolić.
 

– Smatram da je odlična ideja da se izgradi Memorijal koji će zapravo biti naša zadužbina budućim generacijama protiv nezaborava. Mora se znati ko je nad Srbima činio zverstva i koliko je uopšte Srba izgubilo svoje živote – kaže Nikolić koji je u Nemačkoj magistrirao i sada radi kao ekonomista, ali i pored brojnih obaveza aktivan je u SKD „Sveti Sava“ u Bajrojtu – jednog od najstarijih srpskih društava u Nemačkoj. Srpske korene i prošlost ne zaboravlja i već četvrt decenije se bavi srpskom istorijom.

TEKST: Đ. BAROVIĆ / Vesti online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *