„Poništila“ je svu svoju decu: Čedomorka iz Prevešta od domaćinstva napravila dečju grobnicu

Nema ko sve u selu nije ležao od muškijeh s njoj. I danas ležu. Budi bog s nama ko sve s njoj nije ležao i čiju je sve decu poništila. Mlađe je primala u postelju da ih „odškoluje“, a starije za novac, pričaju meštani

– Koliko znam, ubila je sedmoro ili osmoro dece. Možda i više, ne znam. To niko u selu ne zna. Policija je našla četiri leša. Ostali su, priča se i dalje tu negde zakopani. Ona je u kući sigurno, leži. Pokucajte joj na vrata.

Komšinica Slavice Glišić, čedomorke iz sela Prevešt kod Rekovca, pokazuje na oronulu, naizgled napuštenu kuću. Prilazimo oprezno i zatičemo jeziv prizor. Na stotine razbacanih, iskorišćenih ženskih uložaka. Zašto?

Komšinica koja sa čedomorkom ne govori otkad se čulo za zločine Foto: Ivana Nedić/Telegraf.rs

– Nema ko sve u selu nije ležao od muškijeh s njoj. I danas ležu. Budi bog s nama čije je sve dete poništila.

Bez obzira što sad ima više od 50 godina, meštani Prevešta odaju da Slavica svake večeri ima “goste”: Ona se tako izdržava, ne zna za drugo. Valjda više ne može da zatrudni – kažu oni.

Odgovor je verovatno sa druge strane vrata sa kojih se zelena farba odavno oljuštila. U tami svoje sobe nalazi se jedna od najozloglašenijih žena u Srbiji. Žena koja je ubila svu svoju decu. U istu sobu, obično noću, svraćali su muškarci iz sela i okoline. Mlađe je, navodno, primala u postelju da ih „odškoluje“, a starije za novac. Danas se priča po Preveštu, da muškarci sa kojima nije „legla“, mogu da se izbroje na prste jedne ruke.

Slavicu Glišić skoro svakodnevno opsedaju muškarci: „Mlađi na školovanje, stariji za novac“ Foto: Ivan Čorbić/Telegraf.rs

Kucamo, ali sa druge strane je tišina. Zatim, tek čujno šuškanje, koraci. Tu je. Ali vrata se ne otvaraju.

– Slavice, Slavice, Slavice!

Nema odgovora. I posle mnogo pokušaja da je dozovemo, ista tišina.

Baš me čudi da nije tu, baš sam je malopre videla. Možda spava – dovikuje komšinica, jedna od retkih stanovnika Prevešta, koja je pristala da razgovara s nama o nemilim događajima koji su uzdrmali ovo malo mesto nadomak Jagodine.

Ipak, zamolila je da ostane anonimna. Ne želi probleme.

Na stotine iskorišćenih ženskih uložaka bačeno je na kamaru ispred kuće Foto: Ivan Čorbić/Telegraf.rs

Viđala sam je često trudnu, ali nikad nisam videla nijedno dete. Svi u selu su znali da nešto nije u redu, pričalo se da su bila mrtvorođena ili udavljena u potoku. Kad sam čula da je ubijala decu, rekla sam joj da mi više ne ulazi u kuću. I do dan danas je tako ostalo. Strašno je to što se dešavalo. Velika tragedija – priča komšinica suznim glasom.

Kosti neutvrđenog porekla razbacane s ulošcima po avliji Foto: Ivan Čorbić/Telegraf.rs

„PONIŠTILA“ JE SVU SVOJU DECU

Slavica je prvi put, smatra se, ostala trudna 1985. godine. Imala je nepunih 20 godina. Devet meseci kasnije rodila je dete. Istog dana, prema sopstvenom priznanju, u polusagrađenom svinjcu pored svoje kuće, zadavila je svoju bebu. Kako je rekla, pomogla joj je majka.

– Ne verujem u to. Majka joj je bila jako bolesna. Otac joj je bio dobar čovek, radio je u nadnici. Sagradio im je kuću, svinjac, kupovao posuđe i nameštaj. Ona je uspela sve da uništi. A od domaćinstva da napravi dečiju grobnicu – odmahuje glavom Slavičina komšinica.

Šerpa u urušenom svinjcu u kojoj je po sopstvenom priznanju Slavica udavila decu Foto: Ivana Nedić/Telegraf.rs

Nakon brojnih trudnoća i sumnjivih nestanaka dece, meštani Prevešta su prijavili Slavicu za čedomorstvo. Ćutali su godinama. Ipak, sećaju se dana kad je policija došla da uhapsi Slavicu. Bio je 17. maj 2004. godine, a ozloglašena čedomorka bila je pod sumnjom da je ubila više od jednog deteta.

– Bilo je to oko Spasovdana. Došli su iz policije da traže leševe. Ona im je prvo rekla da idu u šljivik iznad kuće. Kad tamo nisu ništa našli priznala im je da su deca sahranjena u dvorištu i u kući. Kad su našli kosti stavili su ih u džak i odneli da se sahrane – objašnjava jedna komšinica.

Policija je tog dana pronašla posmrtne ostatke četiri bebe. Dva skeleta bila su pohranjena u šerpi koja se nalazila u svinjcu, a jedan u samoj kući, u sobi koju niko nije koristio. Četvrti leš nikad nije pronađen, ali se sumnja da je u negde u dvorištu. Ipak, komšije veruju da je Slavica usmrtila sedmoro ili osmoro dece.

Potresnu ispovest Slavičine komšinice pogledajte u videu na početku teksta.

Plastična kadica koja nikad nije korišćena za kupanje dece Foto: Ivana Nedić/Telegraf.rs

– Ne znam tačno broj, ali znam da je bila trudna više od četiri puta. Niko ne zna koliko je tačno beba ubila. Šteta što nije ostavila makar jedno dete u životu, da je čuva sad pod stare dane – krsti se komšiluk.

Slavica je na sudu priznala da je, kako je rekla “poništila” svoju decu.

– Poslednji slučaj dogodio se 1. maja 2004. Nisam uspela da ga spasem, dete se udavilo u plodovoj vodi . Troje dece sam izgubila ranije, 1986., 1989. i 1990. godine. Pogrešila sam tako nešto više ne bih ponovila – rekla je tada Slavica Glišić.

Iza ovog prozora u krevetu leži Slavica Glišić Foto: Ivana Nedić/Telegraf.rs

ŠEST MESECI ZA ČEDOMORSTVA

Sutradan po hapšenju policija u Jagodini pustila je Slavicu Glišić na slobodu, jer nisu imali dovoljno elemenata da bi joj odredili pritvor. Godinu dana kasnije, Slavica je osuđena na dve godine uslovne kazne i šest meseci zatvora. Najpre su je obeležili kao umno zaostalu, ali su lekari utvrdili da je potpuno mentalno zdrava. Slavica je odgovarala samo za jedno, poslednje ubistvo, jer je utvrđeno da su ostala dela zastarela.

Ispred prodavnice u Preveštu zatekli smo nekolicinu meštana. Na sam pomen Slavičinog imena, okreću glavu. Mršte se. Većina odbijaja da priča o tome, kao da se plaše da će se zločini ponoviti.

Deo kuće u kojoj se Slavica porađala i ubijala decu Foto: Ivana Nedić/Telegraf.rs

– Umesto da postanemo poznati po nečemu lepom, Prevešt je zauvek zavijen u crno zbog nje. To što je radila to je njena stvar, tuđu decu nije dirala. Zato su svi i ćutali, kad su se zločnini događali. Prošlo je više od 10 godina od tad, ostavite se toga – mršte se stanovnici ovog sela.

SAMOUBISTVO U SLAVIČINOM BUNARU

Najstariji meštani se sećaju još jedne tragedije koja se dogodila u dvorištu Glišića. Zapravo prva komšinica ove porodice jednog jutra je došla ispred bunara koji se nalazi u njihovom dvorištu i skočila u njega.

Bunar u Slavičinom dvorištu u kojem se posle čedomorstava ubila jedna meštanka Foto: Ivana Nedić/Telegraf.rs

– Sećam se da je moj muž utrčao u kuću i rekao: Video sam Milevu kako se izula ispred bunara Glišića i skočila unutra. Poginula je na licu mesta, jadna žena –  priča Slavičina komšinica.

IZVOR: TELEGRAF.RS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *