Poseta državne sekretarke Ministarstva poljoprivrede i šumarstva

Danas je našu opštinu posetila Jelena Blagojević, državni sekretar ministarstva poljoprivrede i šumarstva.
Sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede sa čelnicima opštine Rekovac

Tema sastanka je bila pomoć države našim poljoprivrednicima, korišćenje svih mera podsticaja poljoprivrede.

– Reč je o projektu popularno nazvanom 50-40-10, u okviru koga 50 odsto čine bespovratna sredstva, 40 odsto kredit koji će poljoprivrednici moći da uzmu od komercijalnih banaka, uz učešće od samo 10 odsto. Kreditna podrška namenjena je malim i srednjim poljoprivrednicima. Očekujemo da će prvi poziv, koji se odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, biti objavljen 22. aprila. Reč je o projektima od 20 do 50 hiljada evra. U septembru očekujemo da bude objavljen poziv i za preradu i otkup proizvoda, a vrednost investicija biće od 25 do 400 hiljada evra. Odlično je i što će pdv biti prihvatljiv trošak, jer on obično nije uračunat u iznos – ocenila je Blagojevićka i pozvala udruženja da se jave na konkurs za sufinansiranje i finasiranje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji traje do 20. aprila.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević zahvalio se što je neko iz Ministarstva poljoprivrede prvi put došao na sopstvenu inicijativu, pogotovu što je Levač poljoprivredni kraj, pa je saradnja sa ovim ministarstvom od presudnog značaja.

-Velika zahvalnost ministarstvu koje obraća pažnju na male opštine i brine za naš razvoj – izjavio je predsednik rekovačke opštine dr Aleksandar Đorđević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *