Potencijali opštine Rekovac

U srcu Šumadije oivičen Juhorom i Gledićkim planinama nalazi se jedan od najpitomijih delova Centralne srbije. Očuvana zdrava prirodna sredina, tradicionalne vrednosti i zdrava hrana preporuka su za one koji žele da posete opštinu Rekovac.

Opština-Rekovac

Strateška dokumenta ove opštine temelje se na Strategiji održivog razvoja i najznačajniji strateški priorirtet je razvoj poljoprivrede.Dejan-Mihajlović-služba-za-lokalni-i-ekonomski-razvoj

  • Strategija održivog razvoja opštine Rekovac je urađena za period od 2015. do 2020. godine, kao i strategija turizma. To je planski dokument koji sadrži informacije o samoj opštini. Ove godine aplicirali smo za rekonstrukciju igrališta za male sportove, srednje poljoprivredne veterinarske škole. Projekat asfaltiranja deonice puta u selu Tečić, u dužini od 1300 metara, u vrednosti od 9 miliona dinara, biće realizovan početkom 2018. godine. Kancelarija za mlade je u 2017. godini realizovala nekoliko projekata kao što su ulični šah, zelena učionica i golovi na otvorenom – objašnjava Dejan Mihajlović, služba za lokalni i ekonomski razvoj.

Opština Rekovac kada je reč o životnoj sredini nema značajnog zagađenja, a razlog za to je nedovoljna industrijska i ekonomska razvijenost. Ova opština,koja ima skromne privredne aktivnosti i odsustvo industrijskih objekata, svoj razvoj bazira pre svega na poljoprivredi.Katarina-Stojković-ekološki-inspektor

  • Toplana u opštini Rekovac ima kotao na biomasu, a na nju su priključene sve javne ustanove. Kada je reč o životnoj sredini nema velikih zagađivača pošto je ovo nerazvijena opština. Radimo na edukaciji građana. Kada je reč o prikupljanju komunalnog otpada imamo 260 kontejnera i time je pokriveno 80 odsto teritorije opštine, što je ipak nedovoljno. Deponija se nalazi na udaljenosti od 3 kilometra od Rekovca, radi se o jednoj nesanitarnoj deponiji, koja se koristi već 30 godina. Potrebno je da se što pre zatvori jer nema gde da se više deponuje otpad na njoj. Zato smo sa Gradom Kragujevcem ušli u projekat izgradnje regionalne deponije. Imamo izgrađen sistem za prečišćavanje pijaće vode, koji još uvek ne radi. Kada je reč o sistemu za prečišćavanje otpadnih voda, on nije u funkciji, ali se nadamo da će u dogledno vreme da profunkcioniše – objašnjava Katarina Stojković, ekološki inspektor.

Levač je poznat kao kraj prepun čistih izvora, reka, klisura, lekovitog bilja, divljači, a čuven je i po etnografskim znamenitostima, narodnoj arhitekturi, živom folkloru, samoukim slikarima.Katarina-Avramović-direktor-Kulturnog-centra-opštine-Rekovac

  • Naša opština pored poljoprivrede nastoji da razvije turizam. Levač je poznat po svom saboru ‘’Prođoh Levač, prođoh Šumadiju’’,a kroz brojne sabore nastojimo da očuvamo narodnu tradiciju, kulturu i običaje. Prepoznatljivi smo i po velikom broju vinarija. Radimo na razvijanju verskog turizma, manastir po kome smo prepoznatljivi je Kalenić, tu je Preradovac, Manastirak u Velikoj Kruševici i Raletinac – rekla je Katarina Avramović, direktor Kulturnog centra opštine Rekovac.

Regionalna agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja je Lider princip prepoznala kao izuzetan mehanizam za podršku ruralnom razvoju. Formirana je prva lokalna akciona grupa i to Lag Levač. Kasnije se prešlo na osnivanje Lag Resava i ona su danas aktivna.

Manastir-Kalenić

  • Zašto je Lider princip važan i po čemu se planiranje na nivou lokalne akcione grupe razlikuje od neke druge vrste planiranja na lokalnom nivou. Ovde se radi o manjim lokalitetima, koherentnim teritorijama, gde su ljudi prirodno usmereni jedni na druge i međusobno sarađuju. Mi takve primere imamo u Levču. Gornja Sabanta, Velike Pčelice, Dulene pripadaju katastarski gradu Kragujevcu, ali su orijentisani ka Rekovcu, i ako ih pitate odakle su, većina će reći da su Levčani i tu svoj identitet prepoznaju – istakla je Jasminka Luković Jagličić, savetnik direktora regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.Jasminka-Luković-Jagličić-savetnik-direktora-regionalne-agencije-za-ekonomski-razvoj-Šumadije-i-Pomoravlja

Lokalne akcione grupe neznaju za administrativne podele, pre svega gledaju se resursi sa kojima teritorija raspolaže, a to su pre svega prirodno kulturno nasleđe, ruralna i tradicionalna ekonomija, stari i umetnički zanati. Sve to na jednoj teritoriji, treba da poveže lokalno stanovništvo.

Ekipa emisije Stakleno zvono / www.staklenozvono.rs

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *