Potresna ispovest porodice Bušetić iz afere krađe beba

Slobodanu i Milanki je pre 48 godina u kragujevačkoj bolnici rečeno da je njihova tek rođena devojčica umrla. Nisu im dozvolili da vide mrtvu bebu. Mnogo su propatili do sada i ne žele da odustanu od potrage za njom.

REKOVAC – Bračni par Slobodan i Milanka Bušetić iz Rekovca traže pravdu za svoje dete, koje im je oteto pre 40 godina. Oni optužuju Kliničko-bolnički centar u Kragujevcu za nestanak svog tek rođenog deteta i tvrde da ovaj slučaj nije jedini u Rekovcu i da postoji još nekoliko porodica čije su bebe otete od roditelja uz lažna objašnjenja da su mrle na rođenju.

-Ginekolog koji je 14. oktobra 1972. godine porodio moju suprugu Milanku rekao mi je da mu je, navodna, smrt moje kćerke „škola na kojoj se uči“ – priča Bušetić i dodaje da ima dokumentaciju, u kojoj se vidi da je devojčica rođena potpuno zdrava.

-Porodila sam se carskim rezom. Babica mi je rekla da je dete rođeno živo. Ona me je, potom, odgovarala od tužbe Kliničkog centra. Babicu su doktori oterali iz porodiljske sobe, da bi zavarali trag bebi – sa setom govori Milanka.

Smrt deteta su prijavile babice, a najčudnije u celoj priči je da, dok su, navodno, mrtvo dete iznosile iz boksa, nisu dali Milanki da ga vidi.

-Tetka moje supruge Milanke, Živana Vulović, nije izdržala, prišla je babici i odmotala pelenu u kojoj se nalazila navodno mrtva beba, i videla da je dete crveno u licu, živo i da miče usnama – kaže Slobodan za naš list.

Slobodan, traži pravdu za svoje dete

-Obdukcioni nalaz, do kojeg sam jedva došao, imao je potpis izvesnog Pavlovića. Na njemu se jasno videlo da je prvobitno pisalo „žensko dete, rođeno mrtvo“ a zatim je precrtana reč „mrtvo“ i hemijskom olovkom dopisano „živo“ i to drugačijim rukopisom. Nosio sam nalaz kod grafologa, koji tvrdi da je reč „živo“ dopisana posle tri dana! Nisu tu čista posla – kaže Bušetić koji je sa ženom Milankom pretrpeo veliki bol, ali su rešeni da aktivira sve kontakte i pronađe svoje ukradeno dete.

Na otpusnoj listi je pisalo da je dete merilo 3,740 kg i da je živelo 5 minuta, kao i da je naveden pogrešan datum rođenja 18.10.1972.  Milanka i Slobodan tvrde da im je dete ukrao dr Dragoljub Stefanović, ali da kod njega nisu išli, jer je on sad zašao u devetu deceniju i da je senilan. Stefanović kao da je proklet od 1972. godine kada je bio saučesnik ili glavni organizator krađe beba u KC Kragujevac.  Njegovu porodicu razjedaju bolesti i teške smrti.

Na pitanje da li bi se usudila i imala hrabrosti da vidi svoje dete posle 4o godina, Milanka kaže:,,Smogla bih snage da odem da je vidim i da joj kažem da sam joj ja majka!“

Porodica Bušetić ne žele da odustane od traženja pravde i istine.

-Išli bismo do Strazbura, našao bih advokata i tužio bih odgovorne – pričaju Bušetići.

Peticijom do Zakona o nestalim bebama

U organizaciji Gradskog odbora u osnivanju ,,Patriotski front“ i ,,Udruženja roditelja nestalih beba Srbije“ u Kragujevcu je počelo prikupljanje potpisa građana za donošenje Zakona o nestalim bebama. Akcija potpisivanja peticije biće održana u gradovima širom Srbije. Namera je da se prikupljanjem 30.000 potpisa građana inicira donođenje Zakona o nestalim bebama u Srbiji.

Slučajan susret u Grčkoj

-Moja ćerka je na letovanju u Paraliji srela ženu koja  je toliko ličila na nju da se zapanjila. Tada se nije usudila da joj priđe, ali se sledeće godine susret ponovio. Izokola je saznala da je ona iz Kragujevca – priča Slobodan Bušetić iz Rekovca.

Sumnjiv telefonski poziv

Tog dana je zazvonio telefon u kući Bušetića. Javio se Slobodan. Na drugoj strani „žice“ govorio je muški glas. – Predstavio se rekavši da zove iz marketing službe firme ,,Gudjir“ i pitao da li koristim njihove gume. Nije bilo ničeg čudnog sve dok nije pitao, da li živim u Omladinskoj broj 4?!! To je bio znak da posumnjam da je to mogući očuh moje ukradene ćerke, jer je ulica menjala naziv u Razumenke Žunjić. Pitao sam ga da li je on čovek koji kupio moje dete. U tom trenutku je spustio slušalicu – kaže Slobodan za Levačke novine.

Video sam kćerku u opštini!

Uz pomoć „jedne žene“, Slobodan je, ipak, 2005. godine uspeo da pronađe svoje dete. Jedini uslov je bio da joj ne prilazi dok se ne dokaže da je ona zaista njegovo dete.

-Kćerku sam video u jednom odseku kragujevačke opštine gde radi. Kada sam video da na licu ima mladež na istom mestu kao ja, krupne oči kao moje, gestove slične mojim gestovima, morao sam da izađem iz opštine, da se isplačem – ističe on i dodaje da ga  je ona takođe pogledala i nasmešila mu se.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *