Predavanje „Od Svetog Save i do Patrijarha Pavla“ istoričara Dejana Ristića

Na poziv Narodne biblioteke ,,Dr Milovan Spasić“ – Rekovac, istoričar Dejan Ristić održao je  7. novembra 2019. godine sa početkom u 18 sati predavanje na temu ,,Od Svetog Save I do patrijarha Pavla – osamsto godina autokefalije Srpske crkve i osam vekova neprekinute molitveˮ.
Dejan Ristić je istaknuti istoričar, prevodilac i scenarista.

Predavanje je organizovano povodom obeležavanja velikog jubileja – osamstogodišnjice uspostavljanja autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Potreba za obogaćivanjem znanja kontinuirano je prisutna, dok svoj intenzitet doživljava upravo u vreme obeležavanja velikih jubileja poput osamstogodišnjice samostalnosti Srpske pravoslavne crkve

Najstarija institucija u Srba uspostavljena je 1219. godine delovanjem Svetog Save I Srpskog i Svetog Simona Srpskog (kralja Stefana Prvovenčanog). Deleći sudbinu svoga naroda Srpska crkva je u narednim decenijama i vekovima snažila, ali i doživljavala periode progona, ukidanja i ponovnih obnavljanja.

Tokom prethodnih osam vekova na njenom čelu nalazili su se slavni i sećanja vredni arhiepiskopi i patrijarsi koji su svojim delovanjem obeležili istoriju Srpske crkve, same države, ali i nacionalne kulture, umetnosti, nauke i prosvete.

Cilj ovog predavanja jeste da osvetli najznačajnije među njima, počev od utemeljivača Crkve u Srba, Svetog Save I Srpskog, pa sve do poslednjeg velikog prvojerarha patrijarha Pavla I čiju desetogodišnjicu smrti obeležavamo tokom ove iste 2019. godine.

Sava I, Arsenije I, Nikodim I, Danilo II, Joanikije II, Makarije I, Jovan I, Pajsije I, Maksim I, Arsenije III, Dimitrije I, Varnava I, Gavrilo V, German I i Pavle I samo su neke od izuzetnih i neponovljivih ličnosti koje su se tokom prethodnih osam vekova nalazile na tronu Svetog Save. Osamstogodišnjica uspostavljanja samostalne Srpske pravoslavne crkve pravi je povod da se prisetimo mnogih od njih koji su, protekom vremena, bezmalo potpuno zaboravljeni.

Dejan Ristić je istaknuti istoričar, prevodilac i scenarista. Jedan od vodećih stručnjaka u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem.Obavljao dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije, državnog sekretara za kulturu i brojne druge u Vladi Republike Srbije.Autor većeg broja naučnih radova i knjiga među kojima se posebno izdvaja ,,Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941.“.

Učesnik međunarodnih stručnih i naučnih skupova održanih u Beogradu, Londonu, Trondhajmu, Jerusalimu, Beču, Hagu, Amsterdamu, Tel Avivu, Istambulu, Bratislavi, Pragu, Moskvi, Haifi, Varšavi, Oslu, Helsinkiju, Briselu, Bukureštu, Luvenu, Andrićgradu, Ljubljani i dr.

Svi prisutni su uživali u neverovatno zanimljivom izlaganju gospodina Ristića, živo učestvovali u razgovoru i obogatili svoje poznavanje nacionalne istorije na najlepši mogući način.

Priredila BILJANA TOMIĆ, direktorka NB „Dr Milovan Spasić“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *