Predstavljena zavičajna monografija „Milovan Spasić – bibliotekar, pedagog, akademik“

Narodna biblioteka „Dr Milovan Spasić“ u Rekovcu je dana 09.10.2018.god. obeležila značajan jubilej 91.  godinu uspešnog rada i postojanja, predstavljanjem zavičajne monografije “Milovan Spasić- bibliotekar, pedagog, akademik” u prepunoj galeriji Biblioteke.

Jubileju je prisustvovao predsednik opštine Rekovac dr Aleksandar Đorđević, sa svojim najbližim saradnicima, kolege bibliotekari iz Pomoravskog okruga, Paraćina, Jagodine i Despotovca, direktori javnih ustanova kao i mnogobrojni prijatelji Biblioteke.

O knjizi su govorili Biljana Tomić, direktor Biblioteke, prof.dr Gordana Stokić Simončić i autorka dr Branka Dragosavac.

Biljana Tomić, direktor Biblioteke, je istakla “da se ove godine navršava 111 godina od smrti ovog značajnog Rekovčanina, i , budući da o njemu do sada nisu rađene sveobuhvatne studije, Narodna biblioteke u Rekovcu je shvatila neophodnost osvetljavanja i objavljivanja svih njegovih aktivnosti i napora na razvoju prosvete, nauke, culture i poljoprivrede, sa posebnim osvrtom na njegov bibliotekarski rad”…..

Prof. Dr Gordana Stokić Simončić  je istakla da “Ispisivanje monografije Milovan Spasić- bibliotekar, pedagog, akademik je poverena bibliotekaru- istraživaču srpskih javnih Biblioteka, dr Branki Dragosavac, koja je znalački, iskustveno i sa ogromnim istraživačkim potencijalom pristupila njenoj izradi. Uverena sam da će monografija dr Branke Dragosavac, biti prva koja donosi potpun istorijski prikaz života i rada Milovana Spasića, i da će  biti od značaja i koristi za sve građane Rekovca, ali i istoričare, bibliotekare, kulturnu i naučnu javnost u celini”….

Autor monografije, dr Branka Dragosavac, se zahvalila Narodnoj biblioteci “Dr Milovan Spasić” na ukazanom poverenju da ispiše ovu značajnu monografiju i svim bibliotekama širom Srbije koje su bezrezervno pomogle ovom uzvišenom naumu.

Projekat “ Milovan Spasić- bibliotekar, pedagog, akademik”, se sastojao iz dva dela: prvi je izrada i postavljanje reljefne ploče sa likom Milovana Spasića, a drugi je objavljivanje zavičajne monografije. Projekat je sufinansirane od strane Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave.

Pripremila BILJANA TOMIĆ

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *