Preminuo reditelj i glumac Milan Jelić rođeni Rekovčanin

Reditelj, dramski pisac, scenarista i glumac Milan Jelić preminuo je u 79. godini posle kratke bolesti. Inače, Jelić je rođen 1944. godine u Rekovcu.

Jelić je debitovao kao reditelj igranim filmom Bubašinter, nakon čega je snimio filmove Rad na određeno vreme, Moj tata na određeno vreme, Nedeljni ručak, Velika frka i mnoge druge.

Zajedno sa Predragom Perišićem bio je koautor scenarija za film Ljubavni život Budimira Trajkovića, koji je nagrađen na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji 1976. godine.

Dobitnik je mnogobrojnih priznanja, a sam je najviše isticao nagradu za režiju filma Rad na određeno vreme na filmskom festivalu u Avelinu, kada je žiriju predsedavao scenarista Đuzepe de Santis.

Pre dve godine Udruženje filmskih umetnika Srbije dodelilo mu je nagradu za životno delo.

Jelić je diplomirao na odseku za dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Njegova prva drama, Sećanje na Albinonija, izvedena je u Akademskom pozorištu u Beogradu. Prvonagrađena drama na konkursu lista MladostJelisavetini ljubavni jadi, postavljena je na repertoar Ateljea 212 i odigrana više od stotinu puta.  

U filmovima i serijama Jelić je ostvario dvadesetak uloga. Između ostalog, glumio je u filmovima Terasa na krovu, Misterije organizma, Buđenje pacova, Kad budem mrtav i beo, Tri, i u serijama Grlom u jagode, Dimitrije Tucović, Neven

Godine1964. Jelić je imao 19 godina. Još se nije bavio filmom, a krenuo je u potragu za slavnim Hičkokom, koji je došao u Dubrovnik da izabere lokaciju za snimanje filma Tri taoca. Intervju s njim objavljen je u Filmskom svetu pod naslovom „Volim kad publika vrišti“.   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *