Prognoza za april: Najpre mraz, kiša za Vaskrs, a biće i toplih dana

Uskrs, koji ove godine prema pravoslavnom kalendaru pada 19. aprila, dočekaćemo uz kišne dane kojih će u mesecu pred nama biti upravo najviše oko vikenda kada hrišćani slave svoj najveći praznik.
Panorama Rekovca by DM

Sudeći prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u aprilu nas čeka od 11 do 15 kišnih dana, od čega će moguća tri kišna dana biti za Uskrs. 

Narednih dana očekuje nas hladno vreme, pogotovo na jugoistoku zemlje, u Vojvodini većinom suvo, a na centralnom i južnom delu zemlje te na planinama moguć sneg. Poboljšanje vremena, stabilizacija i otopljenje očekuju nas od petka.

– Nakon ovog zahlađenja juče i danas, kreće stabilizacija vremena, od četvrtka suvo, a od petka nam se vraća prolećna temperatura. Pošto će jutra biti vedra i hladna, do subote postoji opasnost od jutarnjih mrazeva u većem delu Srbije, što u ovom periodu godine može da izazove štete na poljoprivrednim imanjima, pa su neophodne adekvatne mere zaštite – rekao je  meteorolog Đorđe Đurić.

U petak se očekuje oko 15 stepeni, kao i za vikend. Sledeća nedelja doneće nam temperature i više od 20 stepeni. Narednih deset dana očekuje nas suvo i prosečno toplo vreme za ovo doba godine. Utisak će moguće da kvari jedino jaka košava, koja počinje da duva od nedelje, ali barem neće biti hladna kao pre nekoliko dana kada je razvejavala sneg.

Stabilno i toplo vreme trebalo bi da se zadrži sve do 12. aprila, kada meteorolozi očekuju da će doći do preokreta. Predviđa se da će temperature pasti i za desetak stepeni, pa će se kretati od 7 do 12 stepeni.

Vikend nakon toga, za Uskrs, očekuju se padavine, ali ne i veće zahlađenje. Očekuje se da će se živa na termometru kretati od 9. do 20. podeoka na Celzijusovoj skali.

Do kraja aprila predviđa se da će nas pratiti većinom lepo i toplo vreme sa kratkotrajnim oblacima i padavinama. U mesecu pred nama biće od 10 do 15 vetrovitih dana.

Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *