PRVA GULAŠIJADA: U Ivkovačkom Prnjavoru održano takmičenje u pripremanju gulaša

Koja je tajna dobrog gulaša saznali smo u Ivkovačkom Prnjavoru. Odgovor su dali učesnici prve gulašijade održane u živopisnom i prirodnom ambijentu pokraj manastira Ivković. Takmičilo se četrdeset ekipa, a ceo događaj imao je i humanitarni karakter.

Tokom celodnevne fešte, dok su ekipe zauzete održavanjem vatre i nadgledanjem kotlića, posetioci su mogli da degustiraju proizvode lokalnih udruženja žena. Štand sa svojim proizvodima i promotivnim materijalom imala je i Poljoprivredno-veterinarska škola iz Rekovca.

Manastir u Ivkoviću datira iz 14. veka i ima veliku kulturno-istorijsku važnost za sve vernike iz ovog kraja.

-Plan je da se hram rekonstruiše i da se nakon dugog niza godina obnovi. Sredićemo i ckrveni dom i crkvu kako dolikuje. To je glavni razlog zbog čega smo se okupili. Drugi razlog je da se nakon dve godine pandemije, da se narod okupi i razveseli. Celo okupljanje se radi u slavu Božju. Na samom ulazu narod pomaže prilogom našoj maloj crkvenoj opštini. Ako Bog da imaćemo i masovniju gulašijadu narednih godina. Imamo čast da dobrotom i dobrom voljom jednog dobrog čoveka imamo i bogat nagradni fond, jer i nagrade imaju za cilj da okupe što više ljudi kako bismo prilogom obnovili svetinju – ovim rečima gulašijadu je otvorio sveštenik Miloš Todorović.

Žiri je imao pune ruke posla i bio je na mukama da odredi čiji je gulaš bio najbolji, jer su na kraju odlučivali detalji.

Najbolji gulaš spremila je ekipa Tabane iz Jagodine osvojivši nagradu od 200.000 dinara, drugo mesto odnela je ekipa Udruženje „Slatki zalogaj“ iz Rekovca (100.000), dok je treće mesto zauzela ekipa „Mačak“ iz Loćike (50.000).

Manifestacija je potrajala do kasno u noć, a sa pozornice su okupljeni mogli da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu KUD „Levač“ iz Rekovca, ali i muzici samostalnih izvođača.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *