Reakcije na tekst: ISTRAŽIVANJE REZERVI LITIJUMA: Da li Rio Tinto dolazi u Levač

Na adresu redakcije lista Levačke novine stiglo je saopštenje kompanije RIO SAVA EXPLORATION DOO BEOGRAD kao reakcija na objavljen tekst na našem portalu pod nazivom ISTRAŽIVANJE REZERVI LITIJUMA: Da li Rio Tinto dolazi u Levač. U nastavku objavljujemo u celosti origanilani tekst tj. reakciju bez ikakvih skraćenja.

Obraćamo vam se povodom teksta objavljenog 16. avgusta na portalu Levačke novine pod naslovom „ISTRAŽIVANJE REZERVI LITIJUMA“: Da li Rio Tinto dolazi u Levač“ u kome se navode trvrdnje grupe aktivista iz Rekovca (okupljenih  oko neformlne grupe nEKO brine za LEVAČ) da su ,,došli do saznanja da su na pojedinim njivama u selima Motrić, Dragovo i Donja Sibnica već vršena istraživanja i iskopvanja (litijuma). Dodatno se navodi da je ,,kompanija ,,Jadar Resources“ u maju 2020. objavila rezultate prvog kruga istraživačkog programa na dve bušotine – Rekovac 1 do dubine od 600 metara i Rekovac 2 do dubine od 638 metara. Prema podacima sa web sajta te kompanije, uzorci sa tih bušotina ,,pokazuju vrlo slične geološke postavke“, slične onima koje je Rio Tinto otkrio kod Loznice, jednom od najvećih nalazišta litijuma na svetu.“

Ne želeći da na bilo koji način utičemo na redakcijki stav, uređivačku politiku i slobodu štampe, obaveštavamo vas da je nekoliko grubih, materijalnih neistina navedeno u tekstu. Kako biste ubuduće istinito izveštavali i obaveštavali vašu čitalačku publiku, šaljemo vam u nastavku tačne informacije.

Rio Sava Exploration / Rio Tinto ne vrši nikakva geološka istraživanja na područja Levča, niti ima ikakve veze sa takvim eventualnim istraživanjima. Jedini projekat koji kompanija Rio Sava Exploration, ćerka firma Rio Tinto, sprovodi u Srbiji je projekat Jadar u blizini Loznice. Više informacija o ovom projektu možete pronaći na sledećem linku https://www.riotinto.com/operations/projects. Kao multinacionalna kompanija, čijim se akcijama trguje na berzama Londona (Rio Tinto PLC – RIO.L.), u Australiji (Rio Tingo Limited – RIO.AX) i u Njujorku (Rio Tinto plc ADRs – RIO.N) Rio Tinto je u obavezi da sve svoje projekte, bez obzira na to u kojem delu sveta se projekat sprovodi, objavi na svojoj internet adresi.

Kompanija Rio Sava Exploration razvija jedan od najvećih greenfield projekata u Srbiji. Samo za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata, kompanija Rio Tinto je opredelila 2.4 milijarde američkih dolara. Projekt Jadar se trenutno nalazi u fazi Studije izvodljivosti, koja bi trebalo da se završi do kraja 2021. godine. Sledeći koraci su dobijanje odobrenja za eksploataciono polje, koje će definisati granice prostora za ekploataciju, i podnošenje i odobrenje Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koja će prethodno biti predmet javne rasprave.

Ljubazno vas molimo da u medijskim napisima imate u vidu ove činjenice.

Srdačan pozdrav,

Vesna Prodanović, generalni direktor Rio Sava Exploration d.o.o. 

www.riotinto.com/en/invest/stakeholder-information/share-price-tools

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *