Realizovan projekat „Efikasno upravljanje lokalnom javnom imovinom“

U Topoli je danas održana završna online konferencija projekta „Efikasno upravljanje lokalnom javnom imovinom“, koji su partnerski sprovodili Opština Topola i partneri na projektu, Opština Rekovac, Opština Lapovo i Razvojni biznis centar Kragujevac.

Putem linka, učesnicima su se obratili, predsednik opštine Topola, Igor Petrović, ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Sanja Putnik, menadžerka programa Exchange 5 Milena Radomirović, zamenik predsednika opštine Lapovo, Marko Veljković i Violeta Petković načelnica Opštinske uprave opštine Rekovac.

Prezentaciju rezultata projekta izneo je menadžer projekta Nemanja Jovičić iz Razvojnog biznis centra Kragujevac. O uticaju i koristi efikasnog upravljanja lokalnom javnom imovinom za razvoj zajednice govorio je Nemanja Kostić iz Odeljenja za urbanizam Opštine Topola.

Menadžer projekta Nemanja Jovičić iz Razvojnog biznis centra Kragujevac

Projekat je sprovođen u okviru programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija iz sredstava IPA 2014, a sprovode Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU u Ministarstvu finansija (MFIN), dok je SKGO implementacioni partner. Projekat je trajao 24 meseca. Iznos granta Evropske unije je 164.968,50 evra, što je 80% ukupne vrednosti projekta, dok sa preostalih 20% učestvuju Opštine Topola, Rekovac i Lapovo. Ukupan budžet projekta je 206,201.63 eura.

Ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave obratila se Sanja Putnik

Cilj projekta je doprinos većoj efikasnosti, delotvornosti i transparentnosti javne administracije i približavanje poslovnoj zajednici i građanima, kroz unapređenje upravljanja lokalnom javnom imovinom u ovim opštinama. Važan ishod projekta predstavlja činjenica da je javna imovina popisana, evidentirana i upisana kao javna svojina lokalne samouprave. Unapređeno upravljanje imovinom na lokalnom nivou dalje će pozitivno uticati na ukupan brži lokalni društveno-ekonomski razvoj opština.

Svrha projekta je unapređenje upravljanja lokalnom javnom imovinom lokalnih samouprava. Zahvaljujući projektu, obezbeđena je veća efikasnost, delotvornost, transparentnost i dostupnost javne administracije poslovnoj zajednici i građanima u Opštinama: Topola, Rekovac, i Lapovo. Projekat doprinosi bržem društveno – ekonomkom razvoju i prosperitetu lokalnih zajednica.

Menadžerka programa Exchange 5, Milena Radomirović

Opštine Topola i Rekovac su značajno unapredile uspostavljen sistem za upravljanje lokalnom javnom imovinom. Opština Lapovo je po prvi put uvela sistem za upravljanje lokalnom javnom imovinom. U Topoli i Rekovcu su unapređene, a u Lapovu uspostavljene organizacione i administrativne strukture i interne procedure za upravljanje imovinom, takođe su razvijeni informaciono – komunikacioni kapaciteti i uspostavljena, odnosno unapređena finansijska evidencija javne imovine. Konačno, drugi važan ishod projekta jeste da je lokalna javna imovina, popisana, evidentirana i upisana kao javna svojina lokalnih samouprava.

Ostvareni rezultati:

  • Postojeće procedure i pravni akti su značajno unapređeni, a takođe su razvijeni i usvojeni dodatni dokumenti i akti, koji omogućavaju i olakšavaju rad lokalnih administracija na polju upravljanja imovinom.
  • Izrađena i građanima distribuirana brošura, koja objašnjava šta je GIS i čemu on služi, čime je povećana informisanost građana o ovom važnom alatu.
  • Prikupljeni su relevantni podaci o javnoj imovini koja je predmet promene prava korišćenja u pravo svojine lokalnih samouprava, potvrđeni, analizirani i uneti u odgovarajuće baze podataka. Prikupljeni su opisni podaci, koji uključuju stanje i namenu nepokretnosti, kao i tehnička i pravna dokumentacija 5610 nepokretnosti i 259 km komunalne podzemne infrastrukture (podzemni vodovi) podaci prikupljeni, obrađeni u uneti u baze podataka.
  • Podneti su formulari za upis imovine u bazu Republičke direkcije za imovinu za 9700 nepokretnosti.
  • Za 3529 nepokretnosti i 259 km podzemne infrastrukture je utvrđeno korisništvo, namena kao i aktuelno stanje, te su inicirane promene kako bi se evidentiralo pravo stanje Republičkom katastru nepokretnosti.
  • Sprovedena su geodetska snimanja za 10 nadzemnih objekata i 255km podzemne infrastrukture, pripremljena je tehnička dokumentacija za 28 nadzemnih objekata i 259 km podzemne infrastrukture i pokrenut je ili sproveden postupak ozakonjenja i upis javne svojine lokalnih samouprava za pomenute nepokretnosti.
  • Izvršena je procena vrednosti za 1578 nadzemnih objekata i 14 podzemnih objekata (koji obuhvataju 259 km podzemne infrastrukture).Realizovan je program izgradnji stručnih kapaciteta za upravljanje imovinom u okviru koga je obučeno 20 opštinskih i službenika lokalnih javnih preduzeća.
  • Obezbeđena i instalirana savremena IT oprema u svakoj opštini, kao i softver za efikasno upravljanje imovinom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *