Rekovac: Četvrti Sabor vinara Levča

REKOVAC –  U organizaciji Skupštine opštine i Poljoprivredno veterinarske škole u Rekovcu je proteklog vikenda održan tradicionalni četvrti Sabor vinara Levča, na kome je učestovalo više od štotinu vinara i vinogradara ovog dela Srbije.28467716_557852244575675_4016707658739202419_n

Održano je i tradicionalno ocenjivanje najboljih belih, crvenih i roze vina ovog kraja, a u konkurenciji za najbolje bila su 52 vina, po 19 belih i crvenih i 14 roze.

Po oceni žirija, koji je radio u sastavu: Marko Milićanin, predsednik, Dragan Vulović i Vladica Đolić, najbolja bela vina su imali Milovan i Dragoslav Veselinović iz Lepojevića i Milašin Jovičić iz Sekuriča.

U kategoriji crvenih vina, najbolja su vina Milovana Veselinovića iz Lepojevića, Ivana Lutovca iz Poljana i Svetislava Lazića iz Oparcića.

U kategoriji roze vina pobedila su vina Aleksandra Dačića iz Sugubine, Dragoslava Veselinovića iz Lepojevića i Dušana Miletića iz Oparića.

Za najbolje vinarije proglašene su Vinarije „Miletić“ i „Lastar“.

Inače, na području Levča, koji je izrazito voćarski i vinogradarski kraj, oko 500 hektara je pod vinovom lozom, a poslednjih godina, zahvaljujući subvencijama država, sve je više ljudi koji se bave ovim poslom i sve je više savremenih vinarija, čija se vina cena i u najboljim hotelima Beča, Moskve i Londona, rekli su Tanjugu vinari Levča.

Sabor je u amfitetaru Poljoprivredno-veterinarske škole otvorio i vinare i vinogradare pozdravio predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević, a u okviru Sabora predavanje o vinarstvu i vinogradarstvu održao je stručni savetodavalac za voćarstvi i vinogradarstvo Poljoprivredno-stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Dejan Jocić, a savetodavalac za zaštitu bilja te službe Ljiljana Jeremić govorila je o gajenju vinove loze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *