Rode u Rekovcu (FOTO)

Jedinstven slučaj da se u Rekovcu nastani par belih roda, iznenadio je mnogobrojne meštane koji su aparatima ovekovečili zaljubljeni par na više lokacija. Da izuzetak bude još čudniji, ovaj zaljubljeni par belih roda počeo da pravi gnezdo na jednoj banderi u Šumadijskoj ulici, a mi ćemo ih pratiti i dalje.

Od davnina se verovalo da rode donose sreću, plodnost i prosperitet porodici. Zato su ih ljudi ohrabrivali da se gnezde na njihove domove, i čak su im gradili gnezdo na svojim domovima nadajući se da će ga izabrali i ostati sa njima. U Rekovcu, ali i celom Levču, bele rode nemaju svoje tradiconalno uporište. Mogu se videti tek u prolazu s proleća ili leti u blizini reka.

Ovog proleća one su se sasvim izenada nastanile na odžaku jedne kuće u Rekovcu, u Šumadijskoj ulici. Kako smo mogli da primetimo, gnezdo je još uvek u početnoj fazi gradnje, pa ćemo u danima koji su pred nama pratiti ovaj zaljubljeni par roda.

Pošto je ovaj događaj pravi raritet za Rekovac, te niko i ne pamti da se ikada par belih roda nastanio u naseljenom mestu, pozivamo vas da nam dostavite predloge sa imenima za ovaj par.

Naziv roda u mnogim jezicima ukazuje na vezu između rode, bebe i majke i povezuje se sa materinstvom. Hebrejska reč za rode je ekvivalentna za reč ljubazna majka. Reč roda na srpskom jeziku potiče od crkvenoslovenske reči jerodij, čije je poreklo iz grčke reči erodiós, ekvivalentne za reč majka-ljubav.
U zapadnim kulturama bela roda simboliše rađanje deteta. Legenda da roda donosi bebe verovatno je nastala u severnoj Evropi, zato što se rode vraćaju nakon devet meseci. To se povezuje i sa povratkom roda u proleće, vreme buđenja i obnove prirode, ali i sa povezanošću rode i vode, koja često simboliše žensku energiju, i takođe je simbol obnove, preporoda i stvaranja. Briga roda za svoje mlade, u njihovim visokim gnezdima stvorila je rasprostranjen simbol rode koji se povezuje sa roditeljskim staranjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *