Sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ 5. i 6. avgusta

Kulturno privredna manifestacija, 48. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja, “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”, biće održan 5. i 6. avgusta, po tradiciji u porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca i na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke…15179097_1835854193325251_2536899406184980177_n

Kulturni centar i Turistička organizacija opštine Rekovac, pod pokroviteljstvom Opštine Rekovac su i ovog puta pripremili bogat kulturno-umetnički program. Predsaborski dani počinju 3. avgusta otvaranjem tradicionalne XXV likovne kolonije u OŠ ,, Dušan Popović,, u Kaleničkom Prnjavoru i nastavljaju se održavanjem osmog po redu takmičenja pevača amatera ,,ZLATNI GLAS SABORA“ koje se održava u Domu kulrure u Rekovcu 4. avgusta sa početkom od 20 časova. Specijalni gost na takmičenju će biti Vera Matović, koja će tom prilikom održati mini koncert uz pratnju orkestra udruženja estradnih umetnika i izvođača Šumadije ,,Krgujevac koncert,,.

Tradicionalno završna manifestacija saborskih svečanosti se nastavlja 5. i 6. avgusta u porti manastira Kalenić gde će u subotu 6. avgusta u 10 časova biti otvorena izložba starih i retkih knjiga u okviru koje je poseban akcenat stavljen na izlaganje najmanje knjige na svetu. Svečano otvaranje 48. Sabora narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ počinje u 18 časova u porti manastira Kalenić gde će pozdravni govor održati predsednik opštine Rekovac Dr Aleksandar Đorđević i predstavnik Vlade Republike Srbije, zatim sledi program pod nazivom ,,Ostaviše spomen rodu srpskom“ u režiji Marine Končar i Momira Bradića i uz učešće glumaca Momira Bradića, Vesne Pavlović, Nikole Milojevića, Nebojše Vranića i Vladimira Vučkovića. U oviru programa učestvuju još i solista Vojislav Spasić i hor AVIA Arhangeli kao i folklorni ansambli ,,Grozd“ iz Aleksandrovca i ,,Tradicija“ iz Trstenika.

U nedelju 6. avgusta program počinje u 8 časova svetom liturgijom u manastiru Kalenić, a nastavlja se u 10 časova otvaranjem izložbe dela sa XXV likovne kolonije u OŠ ,,Dušan Popović,, u Kaleničkom Prnjavoru. Zatim u 11 časova sledi manifestacija ,,Zlatne ruke Levča“ u okviru koje se organizuje priprema i degustacija starih jela i izložba domaće radinosti. zatim takmičenje zdravičara i naravno ,,Ulica starih zanata“ u okviru koje se predstavnjaju udruženja koji neguju stare i umetničke zanate.U 12:30 kreće svečani defile kulturno-umetničkih društava od porte do letnje pozornice na kojoj od 13 časova kreće takmičarski deo nastupom kulturno-umetničkih društava iz Šumadije i Pomoravlja uz revijalni naspup kulturno-umetničkih društava iz zemlje i inostranstva. program se nastavlja dodelom povelje ,,Brativoje Marković“ i izborom za najduži brk i najdužu pletenicu, kao i izborom najlepše saborice i najlepše muške i ženske narodne nošnje. 

DOBRODOŠLI na 48.Sabor narodnog stvaralaštva ,,Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“.

Foto: ZORAN PETROVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *