Sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ 6. i 7. avgusta

Kulturno privredna manifestacija, 47. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja, „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, biće održan 6. i 7. avgusta, po tradiciji u porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca i na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke…

REKOVAC – Kulturno privredna manifestacija, 47. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja, „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, biće održan 6. i 7. avgusta, po tradiciji u porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca i na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke, izjavila je danas Tanjugu direktor Kulturnog centra u Rekovcu Katarina Avramov.

Otvoriće ga, po običaju, predstavnik vlade a goste i učesnike će pozdraviti predsednik opštine i Organizacionog odbora dr Aleksandar Đorđević.

Još nismo dobili potvrdu ko će ispred vlade otvoriti sabor, a ni koje će ministarstvo biti pokrovitelj, prošle godine je bilo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a ranijih godina Ministarstvo kulture i informisanja, istakla je Avramov.

Ceremonija svečanog otvarnja, zakazana je za 18 sati, po tradiciji u porti manastira „Kalenić“, oko 16 kilometara od Rekovca, a sabor će biti nastavljen idućeg dana smotrom kulturno umetničkih društava Šumadije i Pomoravlja i njihovih gostiju iz cele Srbije i inostranstva, koji će nastupiti na Letnjoj pozornici kraj Kalenicke reke. Gostujuća KUD će nastupiti u revijalnom delu programa.

Svečanom otvaranju Sabora prisustovaće predstavnici diplomatskog kora u Srbiji, predstavnici vlade, javni i kulturni radnici Srbije, prestavnici crkve i Eparhije šumadijske.

Kulturno umetnički program, na svečanom otvaranju, izvešće vokalni solista Biljana Krstić i „Bistrik orkestar“, a nastupiće i trupa „Una Saga Serbica“ sa igračkim, muzičkim i scenskim programom koji će biti baziran na modernizaciji izvornih igara Balnaka, propraćen etno muzikom.

Nastupiće i glumac Tihomir Arsić, sa stihovima Đure Jakšića, Desanke Maksimović, monologom iz predstave „Solunci govore“ i besedom vladike Nikolaja Velimirovića.

Pre svečenog otvaranja u Osnovnoj školi u Kaleniću biće otvorena izložba knjiga: stare i retke srpske klnjige, novine, časopisi i publikacije, najmanja knjiga na svetu… i prva izložba slika samoukog slikara Tomislava Savića iz Kalenićkog Prnjavora.

Drugi dan saborovanja, počeće svetom liturgijom u manastirskoj crkvi, koju će služiti vladika šumadijski Jovan.

Na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke, nastupiće 15 KUD i Vokalnih grupa, a organizatori očekuju posetu veću do 20.000 ljudi. Nastupiće i Danijel Dragičević, učenik poznatog Levačkog majstora na harmonici Jovana Toke Ćirkovića.

Biće izabrana najlepša devojka Sabora, devojka sa najdužim pletenicama, muškarac sa najdužim brkovima i najlepša, očuvana, muška i zenska narodna nošnja Šumadije.

U manastirskoj porti biće upriličena izložba „Zlatne ruke Levča“ domaće radinosti, takmičenje zdravičara, priprema i degustacija starih jela Levča, proglašenje pobednika u izboru najlepšeg dvorišta u Šumadiji i Pomoravlju.

Do letnje pozornice, od manastirske porte, KUD, učesnici Sabora, proćiće u svečanom defileju.

„Sabor prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, pre 47. godinu utemeljio je učitelj toga kraja Brativoje Marković iz Belušića kod Rekovca, gde je sabor održavan prvih pet godina, a na čiji je predlog kasnije, preseljen u portu manastira Kalenić.

Oraganizator i pokrovitelj Sabora, Skupština opštine Rekovac, u znak secahnja na Markovića, ustanovila je povelju „Brativoje Marković“, koja se dodeljuje od 2006. godine pojedincima i institucijama koje su od značaja za kulturni i ekonomski razvoj Rekovca.

Ove godine dobili su je frulaš Milan Jovanović i sela Tečić kod Rekovca i Dom zdravlja u Rekovcu.

Tanjug/D.Aničić

Jedan komentar na “Sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ 6. i 7. avgusta

  1. Dali če bit i ove godine takmičenje za najdužu pletenicu?Ako če bit, dali je potrebna prijava za učestnike konkursa?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *