SEIZMOLOZI TVRDE: Bude se stara žarišta potresa u Šumadiji

Zemljotres u Kragujevcu nije neočekivan za to područje, ali je opomena da bi trebalo da razmišljamo o zaštiti objekata, kaže Branko Dragičević, v. d. direktora Republičkog seizmološkog zavoda, piše dnevni list Politika.

Ako vas je zabrinuo kragujevački zemljotres, razmišljajte o kući u kojoj živite, a ne kada će se dogoditi sledeći potres i koje će jačine biti. To je poruka, ili savet, seizmologa s kojima smo razgovarali sročena u jednu rečenicu. Kako kažu, ne može se predvideti kada će se zemljotres dogoditi, iako je stručnjacima odavno dobro poznato i na kojim područjima oni mogu da se jave i kolike bi jačine mogli da budu.

Nemojte se plašiti zemljotresa, oni su prirodna pojava s kojom smo živeli i s kojom ćemo i u budućnosti živeti, ali raspitajte se u kakvom objektu stanujete i da li je on sagrađen tako da može da izdrži potrese“, kaže za Politiku Branko Dragičević, v. d. direktora Republičkog seizmološkog zavoda.

Objekti štite ljude u zemljotresima, ali u onima koji su manje ili više ranjivi na ovu prirodnu pojavu događaju se povrede i smrtni ishodi, i to u 80 odsto slučajeva. Na sajtu zavoda postoji karta Srbije na kojoj građani mogu da vide u kojoj zoni žive i šta mogu da očekuju, pa da u zavisnosti od toga, ako je potrebno, dodatno ojačaju objekte u kojima stanuju. To je za njih ključno i to je efikasan način na koji se mogu zaštititi od zemljotresa“, objašnjava Branko Dragičević.

Zemljotres u Kragujevcu, kako dodaje, bio je manje magnitude i nije izazvao materijalna oštećenja, osim onih manjih, na zgradama koje su inače bile ranjive.

To nije zabrinjavajuće niti neočekivano za to područje. Ali, taj zemljotres je samo bio opomena da živimo na nesigurnom tlu i da treba da razmišljamo o zaštiti objekata koji su ranjivi“, ističe Dragičević.

Šumadija je područje u kojem su se događali jaki zemljotresi i sigurno će se događati i u budućnosti, komentariše kragujevački potres, ali i onaj prethodni u Mladenovcu, seizmolog Slavica Radovanović, nekadašnja direktorka Republičkog seizmološkog zavoda, sada penzioner. Ona za Politiku dodaje da je to od 1929. četvrti ili peti jači zemljotres na ovom području.

Od 1931. do 2001, 70 godina, bilo je jedno zatišje, a onda se dogodio zemljotres kod Barajeva magnitude 3,7 stepeni, a nešto pre toga kod Velike Krsne. Mi smo još tada rekli da je ovaj prostor aktivan, da se polako budi. Ponovo smo imali jedno zatišje, s pojavom slabijih zemljotresa i onda se dogodio ovaj kod Mladenovca, a neposredno za njim i zemljotres u Kragujevcu magnitude 3,9 stepeni. Kada se u nekom prostoru u kojem dugo nije bilo zemljotresa pojavi relativno slab zemljotres i on tako brzo provocira zemljotres magnitude 3,9 stepeni, onda to znači da je u tom prostoru skupljeno dosta seizmičke energije. I da lako može da se povuče lanac velikih događaja“, kaže Slavica Radovanović.

Kako ističe, ne bi trebalo zaboraviti ni prethodne zemljotrese velike snage u okruženju, u Petrinji i Albaniji.

To svedoči da se na čitavom Balkanu, i to u Petrinji posle 100 godina, u Albaniji posle nešto više od sto godina, bude žarišta koja su bila aktivna početkom 20. veka. A slični prostori učestvuju u sličnim događajima. U Krupnju se tako dogodio zemljotres između 1900. i 1910, kada je bio i u Petrinji, što nije slučajno jer njih spaja jedna zona, a na rubu te zone je Šumadija. Moguće je da se u narednih desetak godina u sklopu povećane seizmičke aktivnosti na Balkanu i kod nas dogodi jači zemljotres“, ističe sagovornica Politike.

Dodaje da kada govorimo o jačini tog zemljotresa, vezujemo se za ono što je bilo, seizmologija gleda šta se dogodilo već na tom području i na osnovu tih modela zaključuje šta se može desiti.

U Petrinji se dogodio zemljotres sličan ovom današnjem u pogledu jačine. Dakle, moguće je očekivati zemljotrese slične tim koji su se dogodili. U geološkom smislu naše vreme je beznačajno malo i nerealno je očekivati da će se seizmotektonska situacija dramatično promeniti u tako kratkom vremenu. Tako da mi u smislu tih maksimalnih zemljotresa ostajemo na tom nivou koji je bio“, zaključuje Slavica Radovanović. 

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *