Selo Oparić poznato po političarima, pesnicima i slikarima

Kolevka srpske naive i levačkog pesništva, selo Oparić je uz slikare i pesnike izrodilo i više političara.
Levačka svadba, autor Janko Brašić

Ovde je živeo i bivši ambasador u Rumuniji dr Desimir Jevtić. Ovde su rođeni predratni ministar saobraćaja Sima Vučković, bivši ministar inostranih poslova Živadin Jovanović, predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije Velimir – Velja Vukićević. Đeneral Pete armijske oblasti Ilija Brašić, pored Karađorđeve zvezde, dobitnik je još 55 odlikovanja.

Oparićani kažu da njihovo selo u svojoj burnoj istoriji ima i jednu crnu mrlju.

Na mesnom groblju nalazi se spomenik bez imena i obeležja. Reč je o grobu Nikole Novakovića, ubice Karađorđa kome je Miloš Obrenović , svojevremeno posle sklanjanja, kupio plac i izgradio kuću u Opariću. Od kuće nema traga, kao ni potomaka Novakovića.

Dugo su Oparićani većali šta će sa grobom voždovog ubice. Jedni su hteli da posmrtne ostatke izbace izvan seoskog groblja, a drugi su bili protiv jer će „i najveći grešnici odgovarati za svoja dela pred Gospodom“. Na kraju su se složili da skinu natpis sa imenom, a da telo ostane da počiva tu gde je i sahranjeno. Kameni krst je danas obrastao u korov.

Jedan komentar na “Selo Oparić poznato po političarima, pesnicima i slikarima

  1. treba staviti spomen ploču i istinu napisati treba praštati da bi narodu Gospod oprostio i moliti se za duše i ubica i žrtve i svih zarad upravljanja na put spasenja svih to recite predsedniku sela i mesne zajednice i sveštenstvu da usliši molitve slava Gospodu a među ljudima dobra volja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *