Slava manastira Preradovac

U sredu, 7. oktobra 2020. godine manastir Preradovac, nadomak sela Oparića, u pitomini Levča proslavio je svog zaštitnika Svetog Simona Monaha (Kralja Stefana Prvovenčanog).

Kraljevdan, kako Levčani nazivaju ovaj praznik, okuplja veliki broj vernih iz čitavog kraja, a i šire okoline.

Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Episkop šumadijski G. Jovan uz sasluživanje sveštenstva Eparhija kruševačke i šumadijske.

Neposredno pred početak Liturgije, Episkop je osveštao ikonu Svete prepodobne Anastasije Srpske. Ova ikona je dar g. Slobodana Simića iz Varvarina i njegove porodice, a naslikao ju je svojom rukom ikonopisac Radan Radojlović iz Ćuprije.

Blagoljepiju bogosluženja doprineli su svojim slatkopojem “Srbski pravoslavni pojci” iz Beograda.

U svojoj bogonadahnutoj besedi Episkop je istakao: “Savest ako je čoveku čista, on onda tvori i čini sve ono što je Božije. A ono što je Božije to je i dobro. Preko drugoga najbolje možemo da vidimo sebe. Sve nam je to za pouku. Sveti Simon je od detinjstva bio zadojen verom u Boga. Jedino kroz ljubav možemo da procenimo koliko volimo Boga i čoveka. Što je veća ljubav čoveka prema Bogu, to mu je veća i ljubav prema drugom čoveku.

Veliki broj vernika je prišao Svetoj Čaši kako bi se sjedinili sa samim Gospodom Isusom Hristom. Nakon Litije prerezan je slavski kolač u čast Svetom Simonu Monahu, ali i prvomučenici Tekli, po kojoj je igumanija ove svete obitelji dobila svoje monaško ime.

Za zasluge, ljubav i pažnju, prema ovoj svetoj obitelji koju su pokazali Episkop je odlikovao: gospodina Radišu Stepanovića iz Kragujevca i gospodina Dragoljuba Milovanovića iz Mačkovca ordenom Vožda Karađorđa.

Nakon otpusta, proslavljanje velikog srpskog vladara Stefana Prvovenčanog – skromnog monaha Simona, zaštitnika ovog manastira, kao i prvomučenice Tekle nastavljeno je trpezom ljubavi koju je pripremilo sestrinstvo manastira.

Bojan Stojadinović, jerej

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *