Slika iz Levča na koricama knjige „Duša Srbije – Šumadija i Pomoravlje“

O prirodnim lepotama Levča se godinama priča i piše, ali nikada se niko ovako temeljno nije pozabavimo fotografijom ovog kraja kao što je to uradio u svojoj kapitalnoj fotomonografiji kragujevački fotograf Zoran Petrović. Od 1500 fotografija u knjizi se našlo tek 400 a najlepša je bila iz Ratkovića koja je na naslovnoj strani, tj. na koricama.

Da bi se napravila jedna takva vanvremenska fotografija neophodno je da se poklopi trenutak sa inspiracijom fotografa tj. umetnika koji upravlja fotoaparatom. Baš to se dogodilo jednog jutra kada je Zoran automobilom krenuo ka Rekovcu… A onda je zastao… parkirao auto u Ratkoviću, i vreme je stalo. Bajka, reklo bi se na prvi pogled. Crkva u Ratkoviću u izmaglici. Pitoreskni krajolik od kojeg zastaje dah. I onda nije bilo puno razmišljanja, ova fotografija ide na korice fotomonografije „Duša Srbije – Šumadija i Pomoravlje“.
33992726_1705710672855432_3117887927498047488_n

Nakon višegodišnjeg rada i prikupljenog materijala koji u sebi sadrži pokretna i nepokretna kulturna dobra izašla je knjiga o Šumadiji, fotomonografija koju potpisuju Predrag Cile Mihajlović i Zoran Petrović.

Urednik izdanja je Mirko Demić dok je likovnu sintezu uradio Vidan Papić.

Fotomonografija sadrži preko 250 selektovanih fotografija koje prati tekst Miodraga Stoilovića.

Autori su sarađivali i ranije dok je materijal plod dugogodišnjeg rada u kulturi I medijima.

Na fotografijama se mogu videti i nematerijalna kulturna dobra kao što su običaji i zanati karakteristični za Šumadijski kraj.

Pored fotografija dragocenih prirodnih lepota našeg kraja izdanje ima obrazovni karakter.

Fotografije prati tekst na srpskom i engleskom jeziku što će biti prilika da gosti iz inostranstva upoznaju naš kraj na što lepši način.

Fotomonografija “Duša Srbije – Šumadija i Pomoravlje” izazvala je veliko interesovanje kako u Srbiji tako i u inostranstvu gde su već zakazane prve promocije.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *