REALIZACIJA PROJEKTA: Srednja škola dobila sadnice autohtone sorte jabuka

Na školskoj ekonomiji Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu zasađene su sadnice autohtone sorte jabuka.

Neformalna grupa učenika pod nazivom „Mladi voćari iz Poljoprivredno-veterinarske škole Rekovac“ uspešno su realizovali volonterski  projekat #ŠtaNamTeško sadeći autohtone sorte jabuka na imanju škole.

Akcija je realizovana pod nazivom „Zdravlje povrati – autohtone sorte zasadi“. Akciji su prethodile i tri povezane aktivnosti, i to: analiza i priprema zemlje za sadnju u vidu mehaničke obrade zemlje na površini od 30 ari, kao i nađubravanje zemljišta prirodnim stajnjakom sa naše farme. Drugi koraк je edukacija na temi „Značaj očuvanja genetskog potencijala – autohtonih sorta voća” i “popisivanje i kalemnjenje autohtonih sorti”.

Učenici su sadnju jabuka obavili uz stručnu pomoć Sime Simića i Gorana Đorđevića, profesora poljoprivredne grupe predmeta. Održano je i predavanje o autohtonim sortama jabuke i tehnikama sadnje, što će poslužiti za sprovođenje teorije u praksu.

Uz podršku Kancelarije za mlade iz Rekovca, ova neformalna grupa učenika, preko nacionalnog programa volontiranja mladih „Mladi su zakon 2021“ obezbedila je opremu za sadnju, rezidbu i đubravanje zemlje, dok su sadnice dobijene kao donacija od strane Ekološkog pokreta „Okvir života“ iz Mionice, čiji je osnivač Ivana Petrović, doktorantkinja Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda i osnivač prve banke gena u Srbiji.

Zašto je važna realizacija jednog ovakvog projekta?

-Na ovim prostorima postoji tradicija u bavljenu voćarstvom, postoje odgovarajući klimatsko zemljišni uslovi, a ideja je da se i buduće generacije učenika poljoprivredno veterinarske škole Rekovac, bave negovanjem i sadnjom autohtonih sorti voća, što čini snažan potencijal ovog kraja – kaže Vojin Grujičić, koordinator ove volonterske akcije

-Dodatnu vrednost cini to što ovu akciju sprovodimo mi, učenici koji već imamo osnovno znanje u oblasti voćarstva, i koje bi na ovakav praktičan način bilo upotpunjeno. Škola kao obrazovna baza pravo je mesto koje obezbeđuje održivost ovakvih aktivnosti, naročito kada imamo motivisane mlade koji mogu da motivišu svoje vršnjake i buduće generacije da ovaj zasad nastavi da živi i da se dalje širi kao ogledno mesto na kom se prenosi znanje sa genereacije na generaciju – dele mišljenje profesori Simić i Đorđević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *